Nvidia postala vrednija kompanija od Alphabet-a

Nvidia poslednjih godina posluje veoma dobro, toliko dobro da je uspela da prestigne Alphabet, Google-ovu krovnu kompaniju, i time postane treća najvrednija kompanija u SAD-u. Vrednost ove kompanije je trenutno 1.83 triliona dolara, a to je čini i četvrtom kompanijom po vrednosti na globalnom nivou. Ona to mesto zauzima iza Microsoft-a (3.04 triliona dolara), Apple-a (2.84 triliona dolara) i Saudi Aramco naftne kompanije (2.07 triliona dolara).

PCPress.rs Image

Ovaj skok vrednosti kompanija može da zahvali AI bumu započetom pre nekoliko godina, jer u tom segmentu ona drži čak 80 procenata tržišta. Nvidia je kreirala H100 čip koji pokreće LLM-ove u kompanijama kao što su OpenAI, Amazon, Meta… Nema naznaka da će se ovaj trend zaustaviti, s obzirom da je Meta najavila da će do kraja godine kupiti još 350.000 H100 čipova, što budućnost Nvidia-e čini prilično izvesnom.

Poslovanje kompanije širi se i na nove segmente. Nvidia ulazi i na tržište custom čipova za cloud computing kompanije, što će joj doneti nove mogućnosti za rast.

Pročitajte i:  Nvidia je najvrednija kompanija na svetu 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,