BIZIT plus

Nvidia se priprema da se upusti u tržište prilagođenih čipova za veštačku inteligenciju 

Samo u slučaju da već niste svesni, veštačka inteligencija je veliki biznis.

PCPress.rs Image

Da li su konzole na stolu?

Nvidia dominira vrelim tržištem veštačke inteligencije, sada procenjena na preko 1,7 biliona dolara, što je čini šestom najvećom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, i kreće se ka prestizanju Amazona i Alphabeta (Google) pre nego što to iko očekuje. Većinski je postigla ovo na osnovu rastuće potražnje za svojim procesorima za veštačku inteligenciju.

Ali dok njene porodice mega procesora H100 i A100 donose velike profite, postoji rastuća potražnja za prilagođenim procesiranjem veštačke inteligencije. Prema izveštaju Rojtersa, Nvidia formira novu poslovnu jedinicu usmerenu na prilagođena rešenja, omogućavajući klijentima pristup njenom rastućem portfoliju intelektualne svojine.

Rojters procenjuje da Nvidia kontroliše oko 80% tržišta veštačke inteligencije, ali su njeni čipovi veoma skupi i u suštini su procesori opšte namene, što znači da nisu idealno prilagođeni za određene zadatke. Pravilno dizajniran akcelerator veštačke inteligencije ili hardver sa fiksnom funkcijom za prilagođeni rad bi pružili znatno veću performansu uz manju potrošnju energije. To bi moglo da uštedi određenim kompanijama mnogo miliona, ako ne i milijarde, u kapitalnim izdacima i operativnim troškovima.

Pročitajte i:  Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Postoji neka paralela sa rudarenjem bitkoina. Tokom nekog vremena bilo je profitabilno na gejmerskim GPU-ovima, ali kada su se pojavili čipovi specifični za aplikaciju, GPU-ovi su brzo bili zamenjeni, nudeći mnogo bolju ukupnu performansu (hash rate) dok pružaju performanse po vatu redova veličine iznad onoga što je GPU mogao da uradi.

Prema izvorima Rojtersa, zvaničnici Nvidije su se sastali sa predstavnicima Amazona, Meta, Microsofta, Google-a i OpenAI-a kako bi razgovarali o pravljenju prilagođenih čipova za njih. Takođe su navodno pristupili telekomunikacionim, automobilskim – i interesantnim za nas – gejmerskim korisnicima.

Osim tog malog detalja i malo spekulacije, trenutno za nas nema mnogo u ovim vestima, ali sa veštačkom inteligencijom koja sve više ulazi u gejming prostor, postoji svaka mogućnost da se razviju hardveri specifični za gejming veštačku inteligenciju. Konzole su dobar primer. Ako Nvidia želi da se bavi ugovorima za konzole sledeće generacije, njen hardver za veštačku inteligenciju mogao bi da nađe put do tržišta konzola, olakšavajući programerima integraciju funkcionalnosti veštačke inteligencije preko platformi u svoje igre. Optimizovana Tensor jezgra za gejming, bilo ko?

Pročitajte i:  Novo doba: AI terapeut vas vodi na zen ostrvo

Među uzvišenim ciljevima gejminga sa veštačkom inteligencijom su stvari poput adaptivne igre, generisanja proceduralnog sadržaja i zanimljivih NPC-ova sa adaptivnim ponašanjem. To su različiti zadaci u odnosu na generativnu veštačku inteligenciju i LLM-ove koji postoje u svetu trenutno.

Da li će Nvidia pristupiti Sony-u i Microsoft-u i napraviti veći potez na tržištu konzola? Postoji mnogo faktora koji bi sugerisali da ne, ali sa njenim iskustvom u veštačkoj inteligenciji, ne bi trebalo kladiti se protiv toga da neki deo Nvidijine intelektualne svojine nađe put u neki oblik budućeg gejming proizvoda. Ako iko nešto zna o gejmingu i veštačkoj inteligenciji, to je Nvidia.

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *