BIZIT plus

Očekuje se veliki pad cena SSD-ova

Zalihe memorijskih čipova i SSD-ova su trenutno veoma velike, pa analitičari iz kompanije Trendfocus predviđaju da će njihova cena biti u znatnom padu do sredine 2023. godine. Tome je doprinela smanjena potražnja za PC računarima, što je uticalo i na manju potražnju svih komponenti. Međutim, za 3D NAND, memorijske module i SSD-ove očekuje se veći pad cena nego kod ostalih komponenti. Glavni razlog za to je što se oni relativno lako proizvode, kao i što postoji velika konkurencija na tržištu.

ssd

Zbog svega toga, proizvođači najavljuju smanjenje proizvodnje. Kioxia je već smanjila proizvodnju 3D Nand wafer-a za 40 procenata, a slična je situacija i sa Micron-om. Analitičari smatraju da obe kompanije imaju velike zalihe 3D NAND-ova, pa će u narednim mesecima pokušati da ih smanje.

Već danas se na Amazon-u mogu naći Crucial P3 M.2-2280 SSD-ovi kapaciteta 500 GB po ceni od samo 44 dolara, što je samo 8.8 centi po gigabajtu. 2.5“-ni SSD-ovi su još jeftiniji i isti kapacitet može da se nađe već za tridesetak dolara, odnosno za nešto više od šest centi po gigabajtu.

Pročitajte i:  SSD skladište od 2PB u vašem računaru? 

Trenutno je teško proceniti koliko SSD-ova stoji na zalihama kod proizvođača, ali analitičari ocenjuju da će biti potrebno da prođe bar pola godine da one smanje na nivo koji će obezbediti stabilnije cene. Ko zna, možda će se njihova cena izjednačiti sa cenama hard diskova manjeg kapaciteta, što će svakako biti interesantno za korisnike.

Izvor: Tom’s Hardware

Facebook komentari: