Održive farme budućnosti: Roboti kao radnici

Dok se plodovi poput krompira i kukuruza beru uz pomoć mašina već neko vreme, neke delikatnije bobice odolevaju automatizaciji, a zbog prirode i položaja ploda. Tako mašine lako oštećuju plodove poput paradajza i jagoda, te im nije uvek lako da ih lociraju, što ljudske radnike još uvek čini ključnom tačkom u uzgoju ovog tipa voća i povrća. Bar za sada.

PCPress.rs Image

Naime, razvoj tehnologije i mašinskog učenja omogućio je treniranje „pažljivijih“ robota koji koriste kamere i veštačku inteligenciju kako bi locirali zrele plodove, te ih potom ubrali pažljivo i precizno. Jedan od njih je i Vegebot, kojeg su razvili eksperti na Cambridge-u, a njegov osnovni zadatak je da se pozabavi branjem iceberg zelene salate, što farmerima daje nadu da će branje jednog od najzahtevnijih plodova konačno moći da bude automatizovano. Robot funkcioniše tako što prvo uz pomoć kamere skenira zelenu salatu, da bi potom preko algoritama mašinskog učenja, koji su trenirani na nekoliko hiljada fotografija ove vrste salate, odlučio da li je plod spreman za branje. Nakon toga druga kamera navodi robota, te mu omogućava da plod ubere tako da ga ne ošteti. Senzori signaliziraju kada je „ruka“ u pravom položaju, a kompresori pokreću sečivo uz pomoć kojeg se salata precizno odvaja od korena. Rezultati studije koja je objavljena u julu ukazuju da robot plodove procenjuje sa 91% tačnosti, ali je još uvek sporiji od ljudskih radnika, te mu je za jedan plod potrebna 31 sekunda.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

PCPress.rs Image

Roboti bi pored praktičnih poslova mogli da poprave i druge aspekte moderne poljoprivrede, te da farme budućnosti učine više održivim, a tako što bi farmerima omogućili da troše manje vode, manje goriva i pesticida, te da proizvode manje otpada. Trenutno se plodovi obično beru jednom godišnje, pa se svi nedozreli ostavljaju da propadnu, pa bi i to moglo da se promeni uz pomoć robota, a tako što bi radili non-stop sve dok ne uberu i poslednji plod.

PCPress.rs Image

Najveći izazov kada su roboti u poljoprivredi u pitanju je taj što rade u uslovima visoke vlažnosti, a poljoprivredne mašine su dizajnirane tako da mogu da izdrže kišu, sneg, blato, prašinu i vrućinu. Tako se konstruisanje robota za njive i voćnjake prilično razlikuje od konstruisanja onih koji su namenjeni za rad u fabrikama, pa se očekuje da roboti-farmeri budućnosti budu daleko snažniji i izdržljiviji od svojih gradskih rođaka.

Izvor: CNN

Facebook komentari: