BIZIT plus

Oldie but Goldie – Galaxy S Plus II

Galaxy S II bio je veliki hit: kada se pre dve godine pojavio na tržištu, postavio je nove standarde koji su ostalim high end smart telefonima služili kao merilo. Čak se i danas ovaj stariji model još uvek nalazi među 20 najboljih na connect ovoj top listi.

Sasvim u skladu s  tradicijom Samsung‑ovih vrhunskih modela, kamera pravi odlične fotografije kada je spoljašnje osvetljenje dobro. Međutim, kada je u okolini mračno, šum slike umanjuje naše zadovoljstvo.
Sasvim u skladu s tradicijom Samsung‑ovih vrhunskih modela, kamera pravi odlične fotografije kada je spoljašnje osvetljenje dobro. Međutim, kada je u okolini mračno, šum slike umanjuje naše zadovoljstvo

Dakle, zašto ne iskoristiti taj neverovatan uspeh i predstaviti novo tehnički prilagođeno izdanje? Samsung je upravo to  uradiosa Galaxyjem S II, i to po preporučenoj ceni od 399 evra. To je taktika koja se Korejcima izuzetno dopada, što dokazuju brojne varijante Galaxyja S koje su se u međuvremenu pojavile na tržištu.

Dizajn i ekran su isti

Kada je reč o njegovom izgledu, ništa se nije promenilo: uglasto kućište i blago ispupčenje na donjem delu poleđine već nam je poznato sa Galaxyja S II, a takođe znamo da je kućište plastično i da je izrada besprekorna. U međuvremenu se potvrdilo i da rukovanje funkcioniše bez ikakvih teškoća: zahvaljujući malim dimenzijama i masi, ovaj smart telefon odlično leži u ruci – što se kod novih modela sa ogromnim ekranima retko dešava. U svakom slučaju, jednom rukom se rukuje neometano: palcem lako možemo da dodirnemo bilo koju tačku ekrana osetljivog na dodir. Kada je reč o boji, dizajneri su ipak smeli da se umešaju: umesto u crnoj, ovaj telefon ponuđen je u metalikplavoj ili beloj boji.

Mogli su malo da se posvete i ekranu: 4,3 inčni AMOLED ekran ima rezoluciju od 480 x 800 tačaka – što je nešto čime baš i ne može da se pohvali, budući da sada gotovo svi novi modeli imaju Full HD ekrane. Međutim, kome nije važna baš svaka tačkica, moći će veoma dobro da se snađe sa ovim ekranom, tim pre što je prikaz boja veoma dobro usklađen. Osim toga, tu su i prednosti OLED ekrana, kao što su odličan kontrast i izvrstan prikaz crne boje. Nedostatak ove tehnologije i dalje je skroman osvetljaj ekrana: samo 226 cd/m2 – na sunčevoj svetlosti čitljivost je znatno umanjena.

Solidna oprema, ali škrtarenje s memorijskim prostorom

GALAXY-S-II-Plus-Product-Image-(7).jpgTehničke karakteristike, u koje spada radna memorija od 1 GB i dvojezgarni procesor od 1,2 GHz, iste su kao kod prethodnog modela; međutim, kod Galaxyja S Plus II tu je i nova platforma Broadcom BCM28145. Ipak, kod novog modela škrtarili su s memorijskim prostorom: korisniku na raspolaganju stoji samo 3,6 GB. To znači da kupac odmah mora da uračuna i trošak za Micro SD karticu, koja se smešta u podnožje ispod poklopca za bateriju. Samsung s našom test karticom od 32 GB nije imao nikakvih teškoća iako aplikacije ne možemo da memorišemo na karticu. U opremu spadaju i sve važne funkcije povezivanja: S II podržava sve trenutno važne standarde, osim LTE a; tu su i a/b/g/n WLAN i HSPA+. Odlična kamera od osam megapiksela pravi kvalitetne fotografije, ima brojne dodatne opcije i video zapis u Full HD rezoluciji.

S III mu je predao neke pametne funkcije

Ovaj model dobio je nekoliko specijalnih pametnih funkcija od velikog brata S III. Funkcija Direct Call omogućava nam da, već dok čitamo poruku, direktno pozovemo broj kontakta čim telefon prislonimo uz uvo. Funkcija slike u slici Popup Video prikazuje, ako to želimo, video sadržaje unutar drugih programa, Smart Stay isključuje ekran čim prestanemo da gledamo u njega. Kalendar S Planer obiluje brojnim korisnim funkcijama. Govorna komanda S Voice funkcioniše sasvim pouzdano dok u međuvremenu kontroliše 17 funkcija – između ostalog, upravlja izvrsnim muzičkim plejerom i vremenskom prognozom. Čak i slanje poruka funkcioniše putem govorne komande.

Ovom upečatljivom zbirkom funkcija možemo odlično i intuitivno da rukujemo putem korisničke površine Touchwiz koja je instalirana na ovom modelu sa Android  om 4.1.2. Uz to postoji i široka paleta mogućnosti prilagođavanja početnih ekrana i menija našim potrebama. Kada smo ga testirali, telefon je uvek reagovao brzo, pouzdano i bez zastoja, a ni aktiviranje programa nije bilo sporo.

Novi rekord izdržljivosti postavljen je u laboratoriji

Test izdržljivosti dokazao je da se kod Galaxy-ja S Plus II isplatio prelazak na novu platformu. Samsung je, rezultatom od devet sati rada u kombinovanom režimu rada, postavio novi rekord – i tako je čak prešišao svog XXL brata Galaxy Note II. Podjednako moćan ispao je i rezultat od blizu 18 sati u GSM mreži i 6 sati i 40 minuta u UMTS režimu. Potvrđen je i kvalitet prijema i emitovanja, kao i dobar zvuk.

Galaxy S Plus ne samo da je prevazišao svog pretka za pozamašnih jedanaest poena već je i njegova cena za svaku preporuku, budući da preko internet prodavnica možemo da ga kupimo za svega 300 evra.

(Objavljeno u časopisu connect 29)

Facebook komentari:

2 thoughts on “Oldie but Goldie – Galaxy S Plus II

Comments are closed.