On‑site obuka i on‑demand kursevi

Eccentrix je kompanija koja nudi usluge stručnog usavršavanja putem specijalističkih obuka i savetovanja u domenu informacionih tehnologija. O kursevima ove firme razgovarali smo s vlasnicom i direktorkom Irenom Gigović

us_logo

Pre dve godine istakli ste da je jedna od prednosti Eccentrixa to što ste u mogućnosti da u realnom vremenu pratite sve promene koje se dešavaju na svetskom tržištu i da ih implementirate u Srbiji. Da li ste u međuvremenu uspeli da održite taj trend?

IG: Apsolutno, proširili smo bazu kurseva koja je u tom momentu bila znatno manja od aktuelne i uveli smo nekoliko oblasti edukacije koje ranije nisu bile dostupne u našoj zemlji. Želim da istaknem oblast informatičke bezbednosti – jedina smo škola u regionu koja angažuje sertifikovane predavače za specijalističke kurseve, a do sada smo razvili i svoje kurseve iz tog domena koji prate sve veću potražnju.

Takođe, postoji mogućnost modularnih obuka, a to su uglavnom kursevi koje možemo brzo da pripremimo na poseban zahtev klijenata. To je veoma pogodno za kompanije koje žele da se fokusiraju na određene oblasti, za koje inače ne postoji predviđena obuka.

Vaša kompanija teži da klijentima pruži obuku koju bi mogli da dobiju i van granica naše zemlje. U ovom momentu koje biste obuke posebno istakli?

IG: Virtuelna učionica je svakako je nešto novo kod nas i zbog toga još nailazimo na otpor. Međutim, broj obuka koje se održavaju virtuelno raste, jer se pojavljuju i prednosti ovog sistema, a infrastruktura koja podržava ovaj način obuke i platforma postaju sve stabilnije.

Eccentrix je jedan od Microsoft Silver Learning Partner‑a u Srbiji. Dakle, većina naših obuka oslanja se na Microsoft‑ove tehnologije, što čini otprilike 70 odsto naše ponude. Posebno bih izdvojila programe za sertifikaciju MCSA za Windows Server 2012 i SQL Server 2014. Ovo su popularne obuke i često se desi da u isto vreme imamo polaznike koji su kod nas u učionici i nekoliko njih koji prate kurs putem Interneta.

Koje su prednosti online učenja i virtuelnih učionica?

IG: Prednosti su vrlo velike i tiču se vremenske i finansijske uštede. Ljudi mogu da prate kurs iz kuće ili kancelarije, što znatno smanjuje putne troškove i utrošeno vreme, a to čuva finansijska sredstava za dodatnu edukaciju ili generalno umanjuje troškove.

Kada biste u najkraćem morali da objasnite budućem polazniku koji je značaj programa sertifikacije i kurseva, šta biste istakli?

IG: Kako bi se trendovi i nove tehnologije pratili i samim tim omogućio dalji rad u IT svetu, neophodno je novo znanje. Smatramo da specijalistički kursevi to upravo i omogućavaju – brz način usvajanja znanja koje je okrenuto ka praksi, ka praktičnoj primeni određene tehnologije.

Sertifikacije su veoma bitne jer dokazuju ekspertizu i iskustvo u određenim oblastima i jedna su od ključnih stvari koju poslodavci primećuju prilikom zaposlenja i nagrađivanja zaposlenih.

Koji su vaši planovi za naredni period?

IG: Radimo na strateškim stvarima – naš cilj je da edukacija bude dostupna svim našim stručnjacima, ljudima koji žele da se usavrše i napreduju u svojoj sferi poslovanja. Smatramo da je ovo ključna oblast, a što se tiče naših konkretnih planova i ciljeva, ima ih puno, ali izdvojila bih sledeće:

 • Nastavak uvođenja obuka koje za sada nisu dostupne,
 • Razvoj platforme koja ujedinjuje sve naše alatke, uz centralizovan sistem koji omogućava polazniku kontrolu vremena i uslova održavanja obuka,
 • Ulaganje u znanje i logistiku naših partnera,
 • Povezivanje Eccentrix‑a u Srbiji s našim firmama u inostranstvu radi povećanja kapaciteta i podizanja kvaliteta naših usluga na još viši nivo.

Koji su razlozi da se neko odluči baš za Eccentrix?

IG: Okrenuti smo ka inovacijama, želimo da ponudimo polaznicima rešenje i veći kontinuitet u obukama ili kursevima za koje se naši klijenti odluče. Shodno tome, kod nas se obuka ne završava poslednjeg dana kursa, već se otvara prilika za nastavak učenja kroz alatke koje su obezbeđene na našim kursevima.

www.eccentrix.rs

Izdvajamo sledeće:

 • Najveća ponuda – više od 300 obuka,
 • Pristup obukama offline nakon kursa,
 • Elektronska literatura,
 • Pristup laboratorijama, za većinu obuka,
 • Načini obuke: u učionici, on‑site obuke, virtuelna učionica, on‑demand obuke,
 • Fleksibilan raspored,
 • Modularnost.

Bojan Stanojević

Objavljeno u časopisu PC#236

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,