#BIZIT2016: Nangu.TV i mobilni operatori

Integracija televizije, Interneta i mobilnih mreža je tema godine, a IPTV i OTT platforme se sve žešće bore za naklonost korisnika. U ovu arenu se, i to s jakim adutima, uključuje češka kompanija nangu.TV sa kojom je TeleGroup sklopio strateško partnerstvo, sa ciljem da se na tržištu Zapadnog Balkana telekom operaterima obezbede najsavremenije IPTV i OTT platforme za isporuku multimedijalnih servisa na različitim uređajima (pametni telefon, PC, tablet, laptop ili TV).

vod

Mobilni operatori su, sledeći globalne trendove, prepoznali IPTV i OTT servise kao ključne za širenje ponude i privlačenje sve zahtevnijih korisnika. Servis koji nudi nangu.TV prilagođen je upravo potrebama mobilnih operatora – to je potpuno razrađena TV-as-a-Service (OTT) platforma koja obuhvata napredna rešenja u oblasti hostovanja i isporuke sadržaja do krajnjeg korisnika, uz racionalno korišćenje komunikacionog kanala. Sve to je dopunjeno visokom sigurnošću u prenosu video sadržaja, koja u današnje vreme predstavlja važan parametar pri izboru platforme od strane video servis provajdera i vlasnika sadržaja.

016_NanguTv_polep_zed_logo_800x134.inddnangu.TV platforma se, uz pomoć front-end aplikacije koja se brendira u skladu sa potrebama operatora, prilagođava kako kućnim korisnicima, koji žele set-top box i uživanje u sadržajima na ekranu televizora, tako i korisnicima PC računara, ali i onim najbrojnijima – vlasnicima pametnih telefona i tableta. Takva fleksibilnost je postignuta korišćenjem modernog HEVC (h.265) kodeka koji će, u bliskoj budućnosti, omogućiti i konzumiranje 4K sadržaja. Nangu.Tv platforma podržava i HDR standard koji otkriva novu dimenziju kvaliteta slike.

vod_detail

Vrednosti originalnog nangu.TV content delivery rešenja prepoznali su O2 Czech Republic, Orange Slovakia, Swisscom, T-Mobile Czech Republic i drugi operatori, ostvarujući pre svega značajne uštede omogućene racionalnom distribucijom sadržaja kroz mrežu operatora. Studije slučaja su pokazale da aktiviranjem kvalitetnog OTT servisa mobilni operator bitno povećava korisničku bazu – korisnici su privučeni kvalitetom servisa i spremni da plate premijum cene da bi im servis bio dostupan. Zato je operator koji prvi na tržištu ponudi ovakvu funkcionalnost ostvarivao najveći efekat, kako kroz direktne prihode, tako i kroz osnaživanje brenda i privlačenje novih korisnika.

osd1

nangu.TV je privukao pažnju čak i operatora koji su već imali neku formu IPTV servisa – pokazalo se da stara rešenja ne nude dovoljnu fleksibilnost, naročito kada se radi o korisničkom iskustvu, a da je postojeći set-top box hardver mahom nekvalitetan, što zahteva mnogo rada službe tehničke podrške i umanjuje poverenje korisnika u IPTV servise. Uz kvalitetne set-top box uređaje kakve nudi TeleGroup uz Nangu.TV rešenje, ali i servise koji su korisnicima potrebni, kao što je snimanje programa na mrežni disk, gledanje emisija koje su već emitovane (“televizija unazad”) i, naročito, video-on-demand servise, operatori koji su izabrali nangu.TV platformu privukli su čak i pasionirane korisnike satelitske televizije i onih koji video-sadržaje gledaju na računaru, preuzimajući ih s Interneta.

OTT servisi su interesantni i poslovnim korisnicima. Ekskluzivni sportski programi su interesantni vlasnicima restorana, barova i drugih mesta gde se okuplja mnogo ljudi. Pokazalo se da implementacija OTT rešenja donosi nove goste, uz minimalnu početnu investiciju. Što je posebno zgodno, program se lako prilagođava jeziku koji posetioci razumeju, pa je u svakom separeu program prikazan na način koji prisutnom društvu odgovara. Srpski jezik je već integrisan u nangu.TV platformu. Zahvaljujući dobroj saradnji proizvođača video tehnologija nangu.TV i kompanije TeleGroup, koja se bavi integracijom i prilagođavanjem gotovih rešenja u postojeći sistem operatera nudeći i vlastita softverska rešenja za plasman društvenih mreža preko TV-a u paketu, video servis provajderi u regionu će moći da stanu rame uz rame sa najvećim svetskim operaterima i obezbede održivi razvoj u sve zahtevnijem operaterskom biznisu. Na predstojećem BIZIT-u ćete imati priliku da u okviru zajedničkog nastupa nangu.TV-a i TeleGroup-a saznate sve o televiziji nove generacije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,