Osam miliona pametnih tačaka

Modeli televizora za 2015. godinu počeli su da pristižu u naše prodavnice; prvi sa rezolucijom 4K koji smo isprobali je vrhunski Samsung UE‑65JS9580. Ako se po jutru dan poznaje, čeka nas vruće TV leto…

SUHD SAMSamsung‑ova serija 9 obuhvata vrhunske modele, one koji koriste najnovije tehnologije i diktiraju trendove za naredni period. UE‑65JS9580 je 65‑inčni televizor sa zakrivljenim ekranom 4K rezolucije, koji smo uz malo žongliranja uspeli da unesemo u Redakciju, a nije bilo lako ni naći mesta za njega. Doduše, malo nam je laknulo kada smo u međuvremenu saznali da je u ponudi i isti takav model dijagonale 88“. Veliki televizori postojali su i ranije, 4K ekrani takođe, a i koncept zakrivljenog ekrana prisutan je već neko vreme – dakle, nove tehnologije smo morali da potražimo unutra.

Direct LED

Neke stvari u suštini nisu baš nove, ali ako se ne primenjuju duže vremena pa se ponovo pojave, unose osveženje. Upravo je to slučaj s pozadinskim osvetljenjem ovog televizora. Samsung je još pre više godina predstavio televizor koji iza LCD ekrana ima LED matricu, ali je u međuvremenu odustao od ovog koncepta i priklonio se ekonomičnijem rešenju sa ivično postavljenim LED diodama (edge LED). UE‑65JS9580 ima Full LED matricu ili, kako je to sada nazvano, direct LED.

Najveća prednost ovog koncepta ogleda se u tome što je moguće upravljati osvetljajem tih dioda (local dimming) i tako povećati prirodni kontrast ekrana. Drago nam je što se Samsung vratio ovom konceptu, ali bi nam bilo još draže da je obezbedio finije upravljanje diodama, jer smo našli podatak da sistem kontroliše matricu od 15×10 polja, što je pomalo grubo. Ipak, višegodišnje iskustvo s preciznim upravljanjem edge LED osvetljenjem (micro dimming) to donekle nadoknađuje; dodajmo tome da ugrađeni panel (nazvan techno PSA, u suštini još jedna verzija poznatog PVA) ima nativni kotrast od oko 3000:1, i dobijamo sliku kojoj je teško naći premca.

Samsung ovaj televizor naziva SUHD. Znamo šta je UHD, a šta je S? Egzaktno objašnjenje nismo našli, ali po svemu sudeći, radi se o desetobitnoj rezoluciji boja (milijardu nijansi), zahvaljujući tehnologiji nanocrystals, kao i mogućnosti reprodukcije HDR (High Dynamic Range) video‑materijala. HDR nije novost kod fotografija, ali jeste za video – nismo bili u prilici ni da isprobamo kako funkcioniše, ali na osnovu iskustva sa fotografijama, možemo da pretpostavimo. Ovo je više stvar budućnosti, tim pre što ni odgovarajući standardi još uvek nisu čvrsto uspostavljeni.

One Connect

Televizori su odavno mnogo više od sprava za praćenje TV programa i imaju priključke za razne druge izvore slike; ti priključci obično se nalaze na poleđini, a poneki i sa strane. U slučaju da televizor držite u regalu ili na polici, poleđina je dobar izbor za priključke, jer kablovi ostaju sakriveni, a može da se sakrije i ceo uređaj. Ali, korisnici savremene tanke televizore često kače na zid.SUHDTV new Tizen

Pristup poleđinskim priključcima na televizoru priljubljenom uz zid prava je noćna mora, a i kablovi narušavaju estetiku. Zato UE‑65JS9580 na poleđini ima samo jedan priključak – na koji se povezuje kutija nazvana One Connect, a na njoj su svi priključci koji su vam potrebni. Istini za volju, ovakvo rešenje nije novo, ali je veoma praktično.

Nije novost ni žiroskopski daljinski upravljač koji se ponaša kao pointer i umnogome olakšava korišćenje Smart funkcija; u skladu sa ekranom, i on je zakrivljen, ali novo je to što u kutiji nismo zatekli standardni daljinac, koji je za neke stvari praktičniji – moraćete da se navikavate na „pametni“. S druge strane, televizorom možete da upravljate glasom i gestovima; za ovu drugu opciju morate da (mehanički) aktivirate kamericu na vrhu ekrana. Zašto mora da se aktivira? Ne vidimo logičan razlog – jedino što nam pada na pamet jeste to da korisnike oslobodi paranoje da ih neko špijunira preko kamere – neaktivirana, ona „gleda“ u plafon.

Za Smart funkcije, ovaj televizor koristi platformu Tizen. Radi se o još jednom operativnom sistemu zasnovanom na Linux‑u, ambiciozno zamišljenom da bude platforma za najrazličitije uređaje, od pametnih telefona i nosivih uređaja, preko televizora, do inteligentne elektronike u vozilima i budućim pametnim kućnim uređajima. Korisnički interfejs tek se neznatno razlikuje od odnoga na šta smo navikli na Samsung‑ovim pametnim televizorima (Samsung redovno „podmlađuje“ interfejs u novim generacijama, pa bi i nova platforma mogla da prođe kao „samo još jedna nova generacija“), ali nismo uspeli da zađemo dublje u sistem, jer smo često dobijali poruke Connection Error i slične. Nova platforma očigledno mora da preboli dečje bolesti, pa ćemo se njome detaljnije baviti nekom sledećom prilikom. U svakom slučaju, uobičajene stvari normalno funkcionišu, bez ikakvih problema.

Televizor ove klase ima i razne luksuzne detalje, kao što su, na primer, dva kompleta tjunera, pa možete da gledate jedan program a pritom snimate drugi, i da pravite razne druge kombinacije. Međutim, Samsung je ove godine odlučio da korisnike liši nekih luksuza: 3D prikaz je podržan, ali se u kompletu ne dobijaju naočare, tako da nismo bili u prilici da vidimo kako izgleda 4K 3D na zakrivljenom ekranu. Budući da među ovogodišnjim modelima ima manje 3D televizora nego ranije, stičemo utisak da vreme 3D mode polako prolazi, ali nas je u svakom slučaju iznenadilo to što se naočare ne dobijaju ni uz vrhunski model.

To 4K or not to 4K?

UE‑65JS9580 je vrhunski televizor koji donosi sve što današnja tehnologija može da pruži, ali moramo da postavimo pitanje koje često čujemo: da li je došlo vreme i da li se isplati investirati u televizor 4K rezolucije? Podsetimo se, kada smo se prvi put sreli sa 4K televizorom (takođe Samsung‑ov vrhunski model u to vreme), jedini materijal 4K rezolucije koji smo na njemu mogli da gledamo bio je demo‑snimak koji se dobijao uz televizor. Taj demo sastojao se od četiri video‑datoteke Full HD rezolucije koje je sistem objedinio u jedan video‑strim, a retke 4K video‑klipove koje smo našli na Internetu televizor nije mogao da reprodukuje.

Sada je situacija potpuno drugačija, i to iz dva razloga: prvo, ako pogledamo ovogodišnju ponudu, videćemo da je, barem u Samsung‑ovom slučaju, odnos broja različitih 4K i Full HD modela ubedljivo na strani ovih prvih, uz ne tako velike razlike u ceni, što znači da ćete u 4K segmentu lakše naći tačno ono što vam je potrebno, bez mnogo dodatnog ulaganja.

Drugo i još važnije je to što je danas mnogo lakše doći do zanimljivih 4K materijala, koje UE‑65JS9580 nije odbio da reprodukuje – od klipova sa YouTube‑a do filmova. Probali smo da ga zbunimo materijalom kodiranim kodekom H265 i sa velikim bitrate‑om, ali umesto da se zbuni, televizor je odgovorio zaista veličanstvenom slikom. Doduše, pojavio se problem sa zvukom kodiranim vrlo „prizemnim“ kodekom AAC, ali ubeđeni smo da je u pitanju samo sistemska omaška koja će biti rešena prvom nadogradnjom firmvera.

Dakle, 4K svet ulazi u zrelu fazu, a UE‑65JS9580 se u tom svetu odlično snalazi, između ostalog i zato što ima snažan hardver, a pre svega procesor sa 8 jezgara. Kako se snalaze skromniji 4K modeli videćemo kada ih budemo isprobali, ali po pitanju zrelosti ovog modela nema nikakvih sumnji. Dilemu može da donese jedino cena: za njega treba izdvojiti više od sto evra po inču dijagonale, što već na prvi pomen može da uplaši; možda benignije zvuči deset para po tački na ekranu, ali tih tačaka ima osam miliona, vrlo su dobre i pametne. Činjenica je da su modeli serije 9 uvek bili skupi – ako želite da imate vrhunac aktuelne tehnologije, morate da zavučete ruku duboko u džep.SAMSUNG

(Objavljeno u Časopisu PC#223)                                                                  Bojan Stanojević

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,