Računari i Galaksija

Otvorena četvrta Srpska informatička olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola

PCPress.rs Image„Posebna mi je čast da danas govorim pred vama koji ste naša inteligencija i budućnost. Ne znam ni šta bih vam značajno rekla – čini se da vi sve znate.Ono što vas izdvaja je znanje koje vam niko ne može oduzeti, koje će vam omogućiti da ostvarite svoje snove i ciljeve, da kvalitetno živite, budete ispunjeni i zadovoljni. ”
Ovim rečima otvorila je četvrtu Srpsku informatičku olimpijadu za učenike osnovnih i srednjih škola Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo. Prisetivši se svog školovanja i takmičenja na kojima je učestvovala, poželela je mladim informatičarima mnogo uspeha na takmičenju i u daljem bavljenju tom oblašću.
Samo svečano otvaranje održano je u subotu 29. maja u svečanoj sali Privredne komore Srbije, gde su se okupili takmičari, predstavnici naučnih institucija i mnoge  istaknute ličnosti iz sveta nauke i informatike. Takav auditorijum i govornici dali su poseban značaj ovom takmičenju koje ima važnu ulogu u motivisanju mladih  informatičara.
Organizatori olimpijade su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Društvo matematičara Srbije, a domaćini su Računarski fakultet i Računarska gimnazija iz Beograda. Na olimpijadi učestvuje 30 osnovaca i 31 srednjoškolac koji su ostvarili najbolje rezultate na  državnom takmičenju iz informatike. 

PCPress.rs ImageNa svečanom otvaranju govorili su: prof. dr. Zoran Kadelburg (predsednik Društva matematičara Srbije), Vladan Živanović (generalni direktor Microsoft-a u Srbiji), Đuro Vojnović (direktor centra za informatiku Privredne komore Srbije), prof. dr Dragan Urošević (predsednik Komisije za takmičenja),  Branislav Đurđevac (direktor Računarske gimnazije) i prof. dr Stevan Milinković (predstavnik Računarskog fakulteta).

Svi govornici uputili su reči podrške mladim informatičarima, sa željama da budu uspešni i inovativni na takmičenju, i u daljem radu.
Sponzori takmičenja: Privredna komora Srbije, kompanija Majkrosoft i Internet ogledalo pokazali su da, i u godini krize, imaju dovoljno entuzijazma da podrže ovo takmičenje koje će lansirati mlade genijalce – našu pamet i inteligenciju  koja treba da nas vodi u budućnost.

Dvanaest najboljih maturanata, na ovogodišnjim takmičenjima iz informatike, dobilo je četvorogodišnju stipendiju Računarskog fakulteta iz Beograda, koja im je ovom prilikom i uručena.

Informatička olimpijada završava se u nedelju 30. maja,  kada će u prostorijama Računarskog fakulteta (Knez Mihailova 6/6) biti proglašeni pobednici. Tom prilikom biće izabrana i ekipa predstavnika Srbije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja će se ove godine održati u Kanadi od 14-21. avgusta, kao i ekipa učenika osnovnih škola koja će Srbiju predstavljati na  Balkanijadi u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RAF

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,