Otvorena prva Međunarodna konferencija „Biotech Future Forum 2022“ u Beogradu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende otvorili su danas prvu Međunarodnu konferenciju „Biotech Future Forum 2022“ u Palati Srbija u Beogradu, na kojoj su učestvovali predstavnici više od 20 zemalja sveta.

PCPress.rs Image

Ovo je prvi ovakav događaj u Srbiji koji organizuje Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Konferencija je na jednom mestu okupila tri sektora društva koji imaju najveći uticaj na razvoj biotehnologije – javni, privatni sektor i akademsku zajednicu, u cilju podsticanja saradnje i razmene znanja i iskustava.

Biotehnologija je ključna za unapređenje rešenja u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda i prehrambena industrija, a rastuća ulaganja i tehnološki napredak ubrzali su razvoj i mogućnosti primene biotehnologije koja će u budućnosti još više oblikovati svet.

PCPress.rs Image

Međunarodnim kompanijama i učesnicima konferencije prikazan je koncept budućeg BIO4 kampusa i potencijal za ulaganje u istraživačko-razvojne projekte u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju da joj je izuzetno zadovoljstvo i čast što je Beograd domaćin prve Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“.

Ona je dodala da se nada da je ovo samo početak i prvi korak da se Srbija pozicionira među liderima u oblasti biotehnologije u Evropi. Nauka, inovacije, tehnologije i kreativnost su naša snaga i upravo zahvaljujući tome Srbija se u poslednjih 10 godina mnogo promenila. Biotehnologija, biomedicina, bioinformatika i biodiverzitet će biti među najvažnijim prioritetima nove vlade, što će biti u fokusu rada BIO4 kampusa, poručila je premijerka.

PCPress.rs Image

Na konferenciji je zvanično otvoren Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, osnovan u partnerstvu Vlade Srbije i Svetskog ekonomskog foruma. Centar je deo globalne mreže od 16 centara Svetskog ekonomskog foruma. To je prvi centar u okviru mreže koji će biti vodeći za biotehnologiju i veštačku inteligenciju u domenu zdravstva.

Obraćajući se učesnicima konferencije, predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende je rekao da su se osnivanjem Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu početkom ove godine, Svetski ekonomski forum i Vlada Srbije obavezali da će podržati ubrzano usvajanje novih tehnologija u Srbiji.

Predstavljanje Centra na Međunarodnoj konferenciji „Budućnost biotehnologije“ je najbolji primer načina na koji Centar već doprinosi okupljanju lokalnih i međunarodnih aktera kako bi se fokusirali na ključne mogućnosti i izazove za prednosti koje biotehnologija pruža, dodao je Brende.

PCPress.rs Image

Administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ahim Štajner izjavio je da biotehnologija može da dovede do novih rešenja koja će doneti opipljivu korist ljudima širom sveta, kao što je potpuno izlečenje nekih bolesti, kao i da pomogne čovečanstvu da se izbori sa ogromnim izazovima kao što su obezbeđivanje dovoljne količine hrane i napredak u borbi sa klimatskim promenama.

On je dodao da UNDP podržava Vladu Srbije u procesu digitalizacije i uvođenja digitalnih rešenja na dobrobit privrede, građana i građanki. Da bismo pomogli Srbiji da iskoristi prednosti biotehnologije, ne samo za sebe, već́ i za napredak regiona i šire, pomažemo rad novog Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu i naš zajednički zadatak je da stvorimo adekvatnu regulativu i obezbedimo da se ove nove tehnologije razvijaju, testiraju i koriste za dobrobit celog društva, tako da niko ne bude izostavljen, rekao je Štajner .

U okviru konferencije održan je liderski panel i nekoliko stručnih tematskih sesija na kojima su učestvovali najistaknutiji stručnjaci iz oblasti biotehnologije. Pored toga, diskusija je obuhvatila teme bioinformatike, bioinženjeringa, korišćenja podataka u razvoju zdravstva i biotehnološkog razvoja, promocije javnih politika i naučnih dostignuća i mogućnosti njihove primene, posebno u oblastima medicine i zdravstva.

PCPress.rs Image

Lokalna zajednica imala je priliku da čuje više o rešenjima iz Izraela, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila, Indije, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Australije i drugih zemalja koje su među liderima u ovoj oblasti.

Učesnici konferencije su se takođe upoznali sa biotehnološkim potencijalima Srbije i aktivnostima domaćih istraživača i institucija kao što su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut BioSens i Državni data centar.

Konferencija „Biotech Future Forum“ ima za cilj da postane redovno godišnje okupljanje nove biotehnološke zajednice u našoj zemlji i pozicionira Srbiju kao zemlju novih tehnologija, znanja i inovacija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

1 thoughts on “Otvorena prva Međunarodna konferencija „Biotech Future Forum 2022“ u Beogradu

  • 20. 10. 2022. at 17:42
    Permalink

    Kojim pravom se sprovodi WEF-ova agenda digitalnog robovlasništva Klausa Švaba!??? Ko je to dozvolio i u čije ime!?

Comments are closed.