Otvorena renovirana Samsung laboratorija u Nišu

Samsung laboratorija za razvijanje aplikacija (Apps Lab), sada kompletno renovirana, otvorena je u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu. U renoviranje i opremanje laboratorije kompanija Samsung uložila je više od 4.300.000 dinara, a studenti će sada moći da rade na najsavremenijoj opremi i uređajima, kreirajući korisne i kvalitetne aplikacije konkurentne na tržištu.

Svecano otvaranje Laboratorije u Nisu

Samsung laboratorija za kreiranje aplikacija dugoročni je projekat saradnje Samsunga i Visoke tehničke škole, koji je pokrenut 2011. godine sa ciljem da se talentovanim studentima omogući primena moderne tehnologije u obrazovanju, kao i sticanje praktičnih iskustava kako bi lakše došli do posla u struci.

“Veliki broj studenata školovanje završi bez odgovarajućih digitalnih veština neophodnih za buduće poslove. Trećina evropskih kompanija ima potrebu za mladim ljudima sa ovim veštinama, a ipak je po istraživanjima oko 22 odsto mladih u Evropi nezaposleno“, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za SEAD region. „Kao kompanija koja je lider u oblasti tehnologije, možemo pomoći mladima da steknu te veštine i pripremimo ih za buduću profesionalnu karijeru. Nadam se da ovakvim projektima možemo samo da ih inspirišemo da se usavršavaju, što je dobro i za napredak industrije i društva u celini“.

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

Laboratorija je opremljena sa 12 radnih stanica, pametnom tablom, dva smart televizora i poslednjim modelima pametnih telefona iz Samsung S i Note serije, kao i tabletima, kamerama i gear uređajima kako bi studenti mogli da razvijaju nova softverska rešenja i rešavaju aktuelne programerske probleme.

Laboratorija za razvijanje aplikacija_VTS Nis

„U prethodne četiri godine, tim profesora i studenata Visoke tehničke škole, je u okviru Samsung laboratorije razvio 35 aplikacija za smart televizore, 30 aplikacija za mobilne uređaje, a nekoliko hardversko-softverskih realizacija je nagrađeno. Treba naglasiti da je prva aplikacija u Srbiji za smart TV nastala u saradnji Visoke tehničke škole Niš i kompanije Samsung i da su je realizovali članovi našeg tima. Podatak da su naše aplikacije preuzete i instalirane na pametne uređaje više od 650.000 puta govori u prilog tome da naši studenti uspešno primenjuju stečena znanja i veštine u praktičnim projektima. Najznačajniji rezultat je svakako činjenica da svih 45 studenata, koji su bili članovi tima, danas rade u struci, a broj zainteresovanih studenata da budu deo tima iz godine u godinu postaje sve veći“, rekao je prof. dr Slavimir Stošović, koordinator Samsung laboratorije u Nišu.

Pročitajte i:  Samsung zvanično započinje olimpijsku i paraolimpijsku kampanju u konačnom odbrojavanju do Pariza 2024.

Osim laboratorije u Nišu, prošle godine Samsung je otvorio i laboratoriju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovakva partnerstva kompanije Samsung sa obrazovnim institucijama imaju za cilj da unaprede kvalitet nastave i upotrebu savremenih tehnologija u svakodnevnoj nastavi kako bi mladi ljudi iskoristili svoj potencijal u novom digitalnom dobu. Osim laboratorija, kompanija Samsung otvorila je u Srbiji i četiri digitalne učionice, opremljene Samsung uređajima. Ovakve učionice otvorene su u 92 zemlje u svetu, a priliku da radi u Laboratorijama imalo je 17.000 studenata u više od 120 zemalja širom sveta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,