BIZIT plus

Otvorene su nominacije za Srpsku nastavničku nagradu „Prosvetiteljˮ Fondacije Alek Kavčić

Fondacija Alek Kavčić  i Organizacioni odbor nastavničke nagrade predstavili su danas Srpsku nastavničku nagradu Prosvetitelj, konkurs vredan 1.300.000 dinara kojim žele da predstave društvu u Srbiji i međunarodnoj zajednici inovativne i najbolje učitelje i predmetne nastavnike iz Srbije. Prijavljivanje  samih nastavnika i u njihovo ime vrši se putem sajta www.prosvetitelj.rs na kojem su pojašnjeni uslovi kao i rokovi za prijavljivanje.

PCPress.rs Image

Fondacija Alek Kavčić posvećena je promociji nauke i obrazovanja u Srbiji, pružajući inovativna rešenja za pristup udžbenicima. S obzirom na to da je Fondacija neprofitna organizacija nastoji da približi obrazovanje kroz svoj jedinstveni model pristupa udžbenicima za obrazovanje u osnovnoj školi. Drugi stub vrednosti Fondacije je da podigne ugled učitelja i nastavnika u obrazovnom sistemu.

„Smatramo da naša budućnost zavisi od kvaliteta obrazovanja, a na to najveći uticaj imaju nastavnici. Zato želimo da pronađemo i nagradimo najbolje među njima. Kandidat koji zauzme prvo mesto dobiće novčanu nagradu od 1.000.000 dinara, dok će ostali finalisti biti novčano nagrađeni u vrednosti od 100.000 dinara. Istovremeno ćemo pomoći svim finalistima nacionalne nagrade da se prijave za međunarodnu Global Teacher Prize. Najbolje od njih odvešćemo na svečanu ceremoniju dodele ove najveće globalne nastavničke nagrade,” izjavio je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić.

Predsednica Organizacionog odbora Srpske nastavničke nagrade Prosvetitelj i višestruko nagrađivana srpska učiteljica, pisac knjiga za decu i jedan od najboljih nastavnika sveta, Željana Radojičić Lukić izjavila je: „Da biste učestvovali u Srpskoj nastavničkoj nagradi Prosvetitelj 2024, potrebno je da kandidate neko nominuje putem Formulara za nominacije, ali to nije uslov. Svaki kandidat može i sam da se prijavi popunjavanjem Formulara za prijavu. Oba formulara su dostupna na Internet stranici www.prosvetitelj.rs.”

Treba istaći da na konkurs mogu da se prijave svi oni koji rade u formalnom ili neformalnom obrazovanju, u klasičnoj, hibridnoj ili onlajn nastavi, imaju minimum pet godina iskustva u neposrednom radu sa decom i/ili učenicima uzrasta od pet do osamnaest godina.  Kandidat može biti zaposlen i u predškolskoj ustanovi, školi, domu učenika, popravnom domu, internatu, u privatnim školama, poput školice stranih jezika, muzičke, plesne, umetničke, naučne, sportske školice i dr., može da radi i u produženom boravku, klubu za decu i mlade, udruženju i ostalim formama neformalnog obrazovanja, ima minimum pet godina radnog iskustva u direktnom radu sa decom i/ili učenicima i to najmanje deset sati sedmično.

Organizacioni odbor Provetitelja čine istaknuti profesori i nastavnici s dokazanim isustvom i rezultatima koji će nadgledati sprovođenje nagrade, i to: Željana Radojičić Lukić, Predsednica Organizacionog odbora, Global Teacher Prize i Global Teacher Award titular, prof. dr Aleksandar Baucal, član Odbora i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Jelena Lukić, nastavnica srpskog jezika i književnosti i Borko Petrović, profesor engleskog jezika i književnosti i Global Teacher Award titular.

Jedan od glavnih ciljeva Fondacije Alek Kavčić je omogućavanje potpuno besplatnog korišćenja udžbenika putem interneta preko platformi besplatnabiblioteka.com i interaktivnabiblioteka.org. Ovaj pionirski poduhvat u Srbiji ne samo da olakšava pristup obrazovnim resursima za sve, već i smanjuje finansijski teret roditeljima i školama kada je u pitanju nabavka udžbenika.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *