BIZIT plus

Pametne tetovaže: Mastilo za budućnost

Već se neko vreme priča o tome da je najveći problem s nosivim uređajima to što mnogi korisnici ne žele da ih „nose“. Takvi su uređaji dakle teret, a tim naučnika iz Južne Koreje ima rešenje. Bar za one koji vole tetovaže.

PCPress.rs Image

U pitanju je mastilo za pametne tetovaže. Izdaleka izgleda kao obično mastilo, ali se razlikuje po tome što sadrži ugljenične nanocevi, pa funkcioniše kao elektroda. Iz tima kažu da ovako napravljena tetovaža za sada može da prati rad srca, analizira biomarkere u znoju, a u planu su i druge mogućnosti. Najveća prednost je to što je ovakav senzor na koži korisnika (boja se nanosi na kožu, ne ispod kože kao kod običnih tetovaža), pa tako može bolje da radi od uređaja koji se skidaju.

PCPress.rs Image

Tetovaže su i lake za nošenje, budući da ne mora puno da se razmišlja o njima. Kreatori tvrde da je mastilo napravljeno od bezbednih, netoksičnih materijala, te da se tetovaže lako skidaju u slučaju da neko želi drugačiji crtež – navodi se da mogu da se operu sapunom, što znači da na kraju i nisu prave tetovaže.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: