BIZIT plus

Pametne tetovaže vode računa o vašem zdravlju

Zajednički problem za uređaje koji prate naše zdravlje, poput pametnih satova, je da u realnosti nisu prikačeni za nas. Drugo, mi se oslanjamo na njihovu bateriju koja je kratkog veka i na WiFi. Istraživači sa Harvarda Univerziteta i MIT Univerziteta su razvili „pametne tetovaže“ koje su u stvari senzori koji se stavljaju na našu kožu i ne treba nam energija, a ni WiFi.

PCPress.rs Image

Mastilo tetovaža reaguje sa hemijskim sastavom tečnosti koja se nalazi ispod naše kože, koja pokazuje stanje naše krvi. Ako zeleno mastilo počne da se širi to znači da ste dehidrirali, što je vrlo korisno kod sportista. Kada isto to zeleno mastilo poprimi braon boju ono daje upozorenje dijabetičarima da je njihov nivo šećera porastao. I naravno ovu tetovažu je moguće ukloniti ukoliko to želite.

Tetovaže, takođe, mogu da budu nevidljive, sem ako se ne nalaze na određenom svetlu, tako da ne morate da objašnjavate svojim prijateljima zašto ste se istetovirali. Ako niste sigurni šta simboli na vašoj ruci znače, uključite aplikaciju na vašem pametnom telefonu da je analizira i reći će vam šta želite da znate. Projekat je inspirativan i ima dosta potencijala, slažu se umetnici i naučnici. A i podiže i par pitanja. Da li vam je prijatno da ljudi u datom momentu znaju koliki nam je šećer u krvi visok?

Izvor: engadget

Facebook komentari: