Papa: IT kompanije odgovorne za sigurnost dece na internetu

U četvrtak 14. novembra, papa Franja je rekao da investitori i čelnici tehnoloških kompanija moraju da budu odgovorni za sigurnost dece na internetu i da profit ne bi trebalo da im bude ispred dečje sigurnosti.

PCPress.rs Image

Papa Franja se obratio na početku vatikanske konferencije “Promovisanje digitalnog dostojanstva deteta”, na kojoj su učestvovali predstavnici Apple-a, Microsoft-a, Google-a i Facebook-a, kao i grupe za zaštitu dece te pravosudni i policijski zvaničnici.

“Firme koje pružaju (internet) usluge dugo su sebe smatrale običnim snabdevačima tehnoloških platformi koji nisu niti pravno niti moralno odgovorne za način njihovog korišćenja”, rekao je papa. “Potrebno je obezbediti da investitori i menadžeri ostanu odgovorni kako se dobrobit maloletnika i društva ne bi žrtvovala profitu”, dodao je.

Papa Franja je rekao da je “bolno i tragično iskustvo Crkve” s sopstvenom krizom oko seksualnog zlostavljanja, Crkvi dalo “odgovornost, uz dugoročnu viziju, da pristupi tim pitanjima”.

Prošlog meseca su SAD, Velika Britanija i Australija zatražile od Facebook-a da suspenduje planove da enkriptuje poruke na svojoj aplikaciji, rekavši da bi to moglo da oteža borbu protiv zlostavljanja dece i protiv terorizma. Pedofili sve više koriste aplikacije za razmenu poruka kako bi namamili svoje žrtve da razmene eksplicitne slike i video zapise.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

CEO Facebook-a, Mark Zuckerberg, rekao je da je “optimističan” po pitanju sposobnosti Facebook-a da identifikuje predatore s istim alatima koje koristi za borbu protiv uplitanja u izbore.

“Neće biti moguće garantovati bezbednost maloletnika u digitalnom svetu bez potpune uključenosti kompanija iz ovoga sektora i bez potpune svesti o moralnim i društvenim posledicama njihovog upravljanja i funkcionisanja”, rekao je papa.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,