BIZIT plus

PC Press: da pravilno čitate pismena…

Microsoft-ASK-PCPress Kao što već znate, Microsoft razvojni centar u Beogradu digitalizovao je stotinu antologijskih književnih dela u izboru Učiteljskog fakulteta u Beogradu, u okviru projekta “Antologija srpske književnosti”. Dela su dostupna za preuzimanje na adresama (ili "po srpski" web lokacijama)  www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs ili www.ask.rs , ali prezentacija je zamišljena tako da dela ne možete čitati online, već samo preuzeti u Microsoft Word 2007 formatu. Ukoliko ne koristite Microsoft Office 2007 i nemate rešen način da čitate Office Open XML dokumente (sa ekstenzijom .docx), predlažemo vam nekoliko rešenja:

  1. Ako koristite stariju verziju Office paketa (Word 2003, Word 2002 ili Word 2000), sa Microsoft-ovog sajta možete da preuzmete Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats. Datoteka je veličine 27,5 MB i pomenutim starijim Office paketima dodaje mogućnost čitanja i pisanja u novim Word, Excel i PoverPoint 2007 formatima. Ukoliko redovno osvežavate vaš softver, ova mogućnost se instalira u okviru paketa ispravki Office 2003 Service Pack 2.
  2. Ako uopšte ne koristite nikakav Microsoft Office paket, na Microsoft-ovom sajtu vam je na raspolaganju samostalna aplikacija Word Viewer koja dozvoljava čitanje Word 2007, ali i svih prethodnih verzija Word dokumenata. Datoteka je veličine 24,5 MB.
  3. Ako želite “nezavisno” rešenje, poslužitre se aplikacijom Convert Doc, koja nudi prevođenje DOC, DOCX, PDF, RTF, TXT, HTM formata među kojima ćete sigurno naći neki pogodan za sebe. Datoteka je velika 7,5 MB, ali nažalost, ova aplikacija ne garantuje da će sadržaj izgledati potpuno isto kao u originalnom dokumenu (primedba se ne odnosi na tekst koji će ostati verno prenesen, već na raspored svih elemenata na strani u koje spadaju ilustracije, tabele…)
Pročitajte i:  Prilagođena hosting rešenja koja nudi Orion telekom

Kada pređete na Windows 7, moći ćete bez problema da čitate ove dokumente, jer WordPad (Write) program koji je sastavni deo Windows-a 7 u sledećoj verziji podržava .docx Office Open XML dokumente.

PC Press

Facebook komentari: