PC Press: Sony Ericsson Xperia X10

Posle najave i dugog čekanja, Sony Ericsson se konačno uključio u Android trku. Ono što nas je uvek radovalo kod telefona ovog proizvođača su kamere u modelima visoke klase, izuzetan kvalitet izrade i dodatno prilagođen softver pogodan za hvalisanje — Marko Savković

sony-ericsson-x10Ipak, ima tu nešto od Sony-ja. Modeli Xperia bili su povezani sa Windows Mobile operativnim sistemom i neslavno su prošli, iz prostog razloga što su previše kasnili, i tako bivali hardverski prevaziđeni. Posle modela X1 i X2, SE okreće novi list i predstavlja nam model X10, ekskluzivni uređaj sa Android platformom.

Prednjom stranom dominira ekran dijagonale 4" a interesantno je da ovaj model ima tri funkcijska tastera (menu, home, back). Rezolucija odličnog ekrana je 480×854 piksela, uz kvalitet prikaza kakav smo očekivali od ovog renomiranog proizvođača. Procesor Qualcomm QSD8250 Snapdragon radi na 1 GHz, a pored internog gigabajta korisniku je na raspolaganju microSD kartica od 8 GB (maksimalno 16). 384 MB RAM memorije dovoljno je za pokretanje operativnog sistema u verziji 1.6 ali i dodataka koje je spremio proizvođač. Kamera rezolucije 8 Mp je najbolja kamera koju smo imali prilike da probamo na Android uređaju i uporediva sa kvalitetnijim kamerama ovog proizvođača. SE je napisao sopstvenu aplikaciju za fotoaparat i iskoristio prednosti svog hardvera.

Pročitajte i:  Brave internet pregledač dobija AI asistenta za Android
Sony Ericsson Xperia X10
   
Dimenzije (mm) 119 x 63 x 13
Masa (g) 135
Procesor 1 GHz
Operativni sistem Android 1.6
Korisnički interfejs Google + SE
RAM (MB) 384
ROM (MB) 1024
Proširenja microSDHC
Bluetooth Da
WiFi Da
Prenos podataka H/E/G
Video pozivi Ne
Kamera 8 Mp AF LED
Dijagonala ekrana (inči) 4
Rezolucija ekrana 854×480
Ekran osetljiv na dodir Da
Tastatura Ne
GPS Da
Baterija (mAh) 1400
Kontakt Vip mobile
Cena od 32.999

Sony Ericsson se nije zadovoljio standardnim korisničkim interfejsom pa je za početak sve tonove ovog OS-a "ofarbao" u nijanse plave. To je naravno bio samo početak, koju prate Timescape i Mediascape. Prva nadogradnja integriše sve vidove komunikacije: SMS, e-mail, spisak poziva, socijalne mreže. Kroz Timescape možete poslati nove poruke, statuse na Facebook-u ili filtrirati način prikaza raspoloživih informacija. Druga aplikacija integriše multimedijalne sadržaje i na jednostavan način omogućava njihovu reprodukciju kroz celine: muzika, video i fotografije. Xperia X10 ne podržava multi-touch pa je pregled slika ograničen na standardne pokrete prstom. Podrška za Office dokumente implementirana je kroz preinstalirani QuickOffice, u probnoj verziji.

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

Pored kvalitetne završne obrade, odlične kamere, velikog ekrana najveće pohvale imamo na zanimljiv korisnički interfejs. Dobro je videti otvorenost Android-a u praksi. Glavna zamerka je verzija operativnog sistema i nepostojanje multi-touch opcije na koju smo se već navikli. Android 1.6 omogućiće pokretanje većine aplikacija sa Android Market-a ali verzije 2.x predstavljene početkom godine predstavljaju standard na sadašnjim modelima. Nakon dosta pitanja i pritisaka SE je novu verziju softvera obećao tek za oktobar.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,