BIZIT plus

PC Press video: Javni interes je ponekad važniji od prava na privatnost, Ana Toskić Cvetinović, Partneri Srbija

Koja prava je AI pokušala da ugrozi, šta je zajednično za sve pravne akte koji se donose u poslednje vreme u svetu, da li i u Srbiji postoji inicijativa donošenja pravnih okvira za AI su samo neka od pitanja i tema o kojima smo za PC Press u video formatu razgovarali sa Anom Toskić Cvetinović, izvršnom direktorkom, Partneri Srbija.

PCPress.rs Image

Ana Toskić Cvetinović se više od 15 godina bavi pitanjima zaštite ljudskih prava u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Od 2010. godine, Ana radi za organizaciju civilnog društva Partneri Srbija, gde se specijalizovala za oblast zaštite prava na privatnost i pravne aspekte upravljanja informacijama. Ana razvija i sprovodi programe obuke, istraživanja i kampanje javnog zastupanja sa ciljem poboljšanja zakonodavnog okvira i praksi u oblasti zaštite privatnosti. Posebno je zainteresovana za razvoj veštačke inteligencije i automatizacije i njihov uticaj na ljudska prava. Ana je sertifikovani trener na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, a takođe savetuje subjekte iz privatnog i javnog sektora u oblasti usklađivanja poslovanja sa pravnim okvirom zaštite podataka o ličnosti. Učestvovala je u radu Radne grupe Vlade Srbije za izradu Strategije zaštite podataka o ličnosti 2023-2030. Zajedno sa kolegama iz Partnera Srbija, 2021. godine osnovala je „Nedelju privatnosti“, godišnju regionalnu konferenciju posvećenu aktuelnim temama iz oblasti zaštite prava privatnosti, zaštite podataka o ličnosti i uticaja novih tehnologija na širi spektar ljudskih prava.

Pročitajte i:  PC Press video: Na društvenim mrežama mi fali da vidim talenat | Aleksa Simić, Halomilice

Zahvaljujemo se Fondaciji za otvoreno društvo na podršci u realizaciji ove emisije.

Ceo video intervju sa Anom možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari: