Računari i Galaksija

PC Savet: 10 trikova za brži rad u Windows-u

 windows-7-future-is-yours-wallpaper Većina softvera i sajtova su napravljeni tako da vam privuku pažnju i ne daju vam da se odvojite od njih. Ali, kompjuteri su i alatke za posao i povremeno je neophodno ukloniti leva smetala. Dajemo vam deset saveta kako da se bolje koncentrišete na posao.

Sakrijte taskbar – Lako možete namestiti da se automatski sakriva, a pomoću programa AlphaXP Lite možete podesiti da postane providan, te da se pojavi kada je miš nad njim.

Neutrališite buku – Pomoću programa ChatterBlocker možete generisati beli šum koji će smanjiti buku koju stvaraju vaše kolege i tako vam stvoriti bolje uslove da se koncentrišete na posao.

Automatski smanjite prozore – Program Swept Away vam omogućava da podesite vreme nakon kojeg će svi prozori u pozadini biti minimalizovani, a pred vama ostati samo onaj u kojem trenutno radite. Ovo je naročito korisno ako imate veliki monitor i ne držite sve prozore u maksimizovanom stanju.

Izolujte aktivni prozor – iskoristite aplikaciju DropCloth da zatamnite kompletan sadržaj ekrana osim prozora koji trenutno koristite. A ako želite da se koncentrišete na deo aktivnog prozora, iskoristite Clutter Cloak.

Izolujte Web aplikacije – Ako vam tokom korišćenja Web aplikacija poput Gmail-a smetaju razni tasteri u Web browser-u, kao i mogućnost da odlutate surfujući Web-om, nabavite program WebRunner, pa Gmail pokrenite u njemu – videćete da sve bolje funkcioniše.

Ogolite procesor teksta – Ako vam smetaju palete sa alatkama i obaveštenja koja povremeno iskaču u Word-u, probajte ogoljeni program Darkroom koji pisanje stavlja u prvi plan.

Uklonite nepotrebne poruke – Ako dobijate više od desetak e-mail poruka dnevno, znate da je filtriranje od suštinskog značaja. Iskoristite i filtere ugrađene u klijente za elektronsku poštu, instalirajte i neko antispam rešenje i dopustite da vam u Inbox dođu samo bitne poruke.

Podesite IM programe – Umesto da budete svakome dostupni za chat u bilo kom trenutku, namestite svoje IM klijente tako da vas mogu pronaći samo bitne osobe. Na primer, namestite da ste svima nevidljivi a da samo poneko može da vas vidi.

Ograničite Web sajtove – Pomoću Firefox dodatka LeechBlock možete podeliti Web sajtove po grupama i definisati doba dana kada su pojedine grupe dostupne.

Blokirajte Web sajtove – A ako vam neke lokacije odvlače previše vremena, možete im zabraniti pristup editovanjem datoteke hosts (nalazi se u c:\windows\system32\drivers\etc) tako što ćete dodati liniju koja počinje sa 127.0.0.1 i potom spisak domena koje blokirate. Dok ne izmenite datoteku ponovo, nijedan browser neće moći da pristupi sajtovima koje navedete.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,