PC Savet: Izbegnite zamke E-banking-a

ebanking_250x251 Pristup računima u banci putem Interneta je u svetu već godinama sasvim uobičajena stvar, a u poslednje vreme je sve popularniji i kod nas. Ova sjajna mogućnost da potpuno zaboravite na redove u poštama i bankama zahteva i poštovanje nekih pravila, kako sigurnost vaših podataka i vašeg novca ne bi bila ugrožena. Evo na šta treba da obratite posebnu pažnju kada elektronskim putem pristupate svom računu.

Pre svega, pazite da ne nasednete na podmetanje lažnih Web sajtova koji veoma liče na sajt vaše banke – ako naivno unesete lozinku, ona će biti zabeležena gde ne treba. Pre autentifikacije uvek proverite da li je URL vaše banke tačan. Ako ono što vidite u adresnoj liniji makar malo odstupa od onoga na šta ste navikli, treba da posumnjate. Ukoliko se autorizacija vrši na klasičan način, putem lozinke, menjajte lozinku barem jednom mesečno i nemojte koristiti šifre koje je lako pogoditi, kao što su lična imena bliskih osoba, rođendani ili brojevi telefona. Kada se odjavljujete sa portala banke obavezno se izlogujte pre nego što zatvorite prozor browser-a. Ukoliko vaša banka ima evidenciju pristupa, proveravajte je da biste bili sigurni da se niko sem vas nije logovao pod vašim korisničkim imenom. Ako primetite bilo koji pristup sistemu koji niste sami inicirali, slučaj odmah prijavite banci i promenite lozinku.

Ne koristite linkove u elektronskim porukama za direktan pristup Web stranicama, već URL kucajte u adresnoj liniji. Ukoliko ste pristupili svom računu, nikada nemojte ostavljati PC bez nadzora pre nego što se izlogujete. Nipošto nemojte odgovarati na zahteve za slanje ličnih finansijskih informacija putem elektronske pošte, kao što su podaci o vašem računu ili brojevi kreditnih kartica. Budite načisto sa time da vas službenik banke nikad neće pitati za korisničko ime, lozinku ili broj kartice u direktnoj komunikaciji – takvi zahtevi su ozbiljan razlog za sumnju.

Za logovanje na vaš račun nikako nemojte koristiti auto-complete opciju u Windows-u ili bilo koji drugi mehanizam koji pamti unete podatke u okviru operativnog sistema. Ako imate više bankovnih računa, strogo izbegavajte da za sve njih koristite istu lozinku. Izbegavajte pristup svojim računima iz Internet kafea i sličnih mesta koja nude idealne uslove za špijunažu. Isto tako, izbegavajte korišćenje Wi-Fi mreža otvorenog tipa za pristup bankama.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,