BIZIT plus

Pet inovacija u primeni AI u medicini

Kada je u pitanju naše zdravlje, naročito situacija života i smrti, obećanja AI (veštačke inteligencije) o poboljšanju ishoda su veoma zanimljiva. U oblasti zdravstvene zaštite zasnovane na AI, još uvek je potrebno unapređivanja, a naročito zbog bezbednosti podataka, straha od kvara mašina ili nedostatka ljudskog nadzora. Međutim, u ovoj oblasti postoji veliki potencijal u koji vlada, tehnološke kompanije i medicinski stručnjaci žele da investiraju i da testiraju rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji. U nastavku su  data 5 primera unapređenja AI u medicini koji imaju najviše potencijala.

Veštačka inteligencija u robotskim operacijama

Sa procenjenom vrednošću od 40 biliona dolara za zdravstvenu zaštitu, roboti mogu da analiziraju podatke iz medicinskih zapisa pre operacije, i da vode hirurgove instrumente tokom same operacije. Hirurgija uz pomoć robota podrazumeva minimalnu invaziju, pa pacijentu neće biti potreban oporavak od velikih rezova. U jednoj studiji, koja je obuhvatala 379 ortopedskih pacijenata pronađeno je da je operacija uz pomoć AI robota imala pet puta manje komplikacija u poređenju sa operacijama od strane samog hirurga. Robot je po prvi put korišćen za hirurgiju oka. Najsavremeniji hirurški robot, Da Vinči omogućava doktorima da vrše složene procedure sa većom kontrolom nego u konvencionalnom pristupu. Kardio hirurzi su koristili asistenciju Heartlander-a, minijaturnog robota, koji ulazi u male proreze na grudima da bi vršio mapiranje i terapije na površini srca

Pročitajte i:  Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

Virtuelni asistenti za negu

Od kontakta sa pacijentima do njihovog savetovanja za najefikasniji način nege, virtuelni asistenti za negu mogu pomoći zdravstvenoj industriji u uštedi i do 20 milijardi dolara godišnje. Kako su virtuelne medicinske sestre dostupne 24/7, ovi roboti mogu da odgovaraju na pitanja, pratiti stanje pacijenata i obezbediti brzi odgovor. Care Angelova virtualna medicinska sestra može da obezbedi čak i wellness proveru putem glasa i AI-a.

Pomoć prilikom kliničkih dijagnoza

Upotreba veštačke inteligencije za dijagnoze pacijenata još uvek je u začetku, ali postoje neki zanimljivi slučajevi njene upotrebe. Studija Univerziteta Stanford testirala je AI algoritam za uočavanje raka kože i uporedila ga sa uočavanjima dermatologa, ispostavilo se da su bili na istom nivou. Danska Al softweare kompanija testirala je program za dubinsko učenje, tako što su putem kompjuterskih prisluškivača pratili pozive koje su obavljali dispečeri. Algoritam je analizirao šta osobe kažu, ton njihovog glasa i buku u pozadini, i na osnovu toga uočavao srčane akcije sa stopom uspešnosti od 93%, što je znatno više u poređenju sa ljudskom stopom od 73%. Baidu Research je objavio da rezultati ovog testa algoritma za dubinsko učenje pokazuju da ovaj algoritam može da nadvlada ljude kada je identifikacija raka dojke u pitanju.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

Radni i administrativni zadaci

Drugi način na koji veštačka inteligencija može da unapredi zdravstvo jeste automatizacija administrativnih zadataka. Primenom AI u ove svrhe očekuje se da može doći do uštede od 18 milijardi dolara, jer mašne mogu doktorima i medicinskim sestrama uštedeti vremene u obavljanju ovih zadataka. Tehnologija, kao što je prevod glasa u tekst, može pomoći prilikom naručivanja testova, prepisivanja lekova i slično. Primer ovoga je partnerstvo Clinic-a i IBM-a, koje koristi IBM-ov Watson za pronalaženje podataka i pomoć lekarima u personalizovanom i efikasnom tretmanu. Jedan od načina na koji Watson pomaže doktorima  je preko analize stotine medicinskih papira, putem obrade prirodnog jezičkog procesa i na osnovu toga, davanje planova za lečenje.

Analiza slika

Analiza slika doktorima oduzima dosta vremena, ali istraživački tim pod vodstvom MIT-a je razvio algoritam za učenje mašina koji može da analizira 3D skenirane slike do 1000 puta brže nego što je danas moguće. Postoji i mogućnost da će AI moći da pomogne u poboljšanju budućih generacija radioloških alata koji se ne oslanjaju na uzorke tkiva. Putem AI analize slika mogla bi da se podrži izolovana područja koja nemaju lak pristup zdravstvenim ustanova tako što će pacijenti slati slike svojih osipa, povreda i rezova kako bi se utvrdilo koja im je nega potrebna.

Pročitajte i:  AI testira reklame za vozila

U složenom svetu zdravstvene zaštite, veštačka inteligencija može da nam pruži obezbeđivanje bržih usluga, pomoć prilikom dijagnostifikovanja i analize podataka, kako bi se identifikovali trendovi i genetske informacije, koje bi naznačile da neko ima predispoziciju za određenu bolest. U medicini, ušteda minuta može da znači spasavanje života pa upotreba veštačke inteligencije u ovoj oblasti može da bude veoma značajna.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: