ERP 2024

Piratska partija: Reakcija na Zakon o elektronskim komunikacijama

PCPress.rs ImageJuče, na dan izglasavanja novog Zakona o elektronskim komunikacijama, reagovala je mlada politička snaga na našoj sceni – Piratska partija Srbije. Ova neformalna organizacija, kako se navodi u saopštenju, deo je međunarodnog piratskog pokreta “koji se zalaže za očuvanje i tradicionalnih, ali i vrednosti koje je donelo postmoderno doba”. Oni smatraju da novi zakon narušava osnovne građanske slobode i da ugrožava jedan od temelja građanskog društva – privatnost.

U saopštenju se navodi da “po novom zakonu nije potrebna dozvola suda da bi neko pratio ili prisluškivao građane, što je suprotno povelji UN o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama, pogotovo članu 24, tačka 3, gde se kaže da su odstupanja od nepovredivosti privatnosti moguća jedino odlukom suda”. Oni ističu da ne postoji realna potreba da operatori podatke o ponašanju korisnika čuvaju 12 meseci, te da se u svetu pokazalo da policija i sudstvo mogu funkcionisati odlično i bez ovakvih “orvelovskih” metoda.

Piratska partija Srbije pozdravlja napore zaštitnika građana Saše Jankovića i očekuje reakciju Ustavnog suda Srbije koji mora da stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i ističe da nadzor sme biti moguć samo uz dozvolu suda. Pirati Srbije apeluju na javnost da principijelno odbaci negativne aspekte ovog zakona i podrži sve mehanizme za njegovu diskvalifikaciju.

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

Izvor: Piratska partija

Facebook komentari: