BIZIT plus

Piratski sajtovi zarađuju popriličnu svotu novca od reklama

U izveštaju organizacije Trustworthy Accountability Group (TAG) ističe se kako vlasnici najposećenijih Internetskih stranica putem kojih se distribuira ilegalan sadržaj, godišnje beleže prihode od 111 miliona dolara od reklama.

PCPress.rs Image

Organizacija TAG deluje kao koordinator u sprovođenju antipiratskog programa među samim oglašivačima, čiji je cilj da se postepeno ukine taj način finansiranja piratskih stranica. Za TAG istraživanje je sprovela kompanija Ernst i Young i to na uzorku od 672 različita sajta, za koje se smatralo da distribuiraju ilegalni sadržaj.

„Digitalni prihod od reklama povezanih sa ilegalnim sadržajem procenjuje se na 111 miliona dolara prošle godine, većina prihoda je došla od oglašivača koji nisu glavni u svetu piraterije.“izjavili su iz TAG-a. Istraživanje spekulira o prihodima koje su određene piratske stranice navodno izgubile zbog delovanja antipiratskih organizacija, posebno TAG-a. Optimistično se spominje hipotetički iznos koji se kreće od 102 do 177 miliona dolara, koji vlasnici piratskih stranica gube godišnje. Dok TAG-ov trud bez sumnje doprinosi smanjenju zarade piratskih sajtova, ukidanjem reklama koje vode do tih sajtova, smanjuje se prihod i onemogućava distribuiranje ilegalnog materijala.

Pročitajte i:  Deepfake reklame zbunjuju korisnike na društvenim mrežama

Izvor: BUGONLINE, TorrentFreak

Facebook komentari: