PKS: Elektronski potpisi za privrednike

_MG_3429Implementacija elektronskog potpisa predstavlja prekretnicu na putu Srbije ka informacionom društvu, rečeno je na zvaničnom predstavljanju kvalifikovanog elektronskog sertifikata koji je Privredna komora Srbije počela da izdaje.

“Korišćenje elektronskog potpisa pojednostavljuje poslovanje i trgovinu, smanjuje korupciju i omogućava da se naša zemlja sledeće godine rangira bolje u smislu Evropske povelje o malom i srdnjem  biznisu”, rekao je Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije.

Uštede koje se mogu postići primenom elektronskog potpisa, a koje podrazumevaju poslovanje bez čekanja u redovima, iznose nekoliko stotina miliona evra. Elektronski potpis dobiće punu vrednost sa razvojem elektronskih servisa, kao što su prijava i odjava zaposlenih, poreske prijave, carinske prijave, elektronsko potpisivanje dokumenata, šifrovanje i dešifrovanje dokumenata ili objedinjena naplata.

“Projekat je počeo pre nekoliko godina, kada je PKS prepoznala da smo ušli u 21. vek, vek informacionih tehnologija, i da ovaj veliki projekat može da se uradi samo u saradnji sa najvećim partnerima”, rekao je Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, dodajući da će pored privrede i vlade, uskoro i građani osetti prednosti od ovog projekta.

Povodom 152 godine postojanja, PKS će svojim članovima izdati 152 besplatna kvalifikovana elektronska sertifikata, koji omogućavaju elektronsko poslovanje i elektronsku trgovinu, što znači pojednostavljivanje i pojefitinjenje poslovanja i smanjenje administrativnih barijera.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  AI kao direktor kompanije?
SBB

Tagovi: , , ,