ERP 2024

Podaci na starim računarima plen za prevarante

PCPress.rs Image
Elektronski otpad (Foto: Jizzon)

O starim kompjuterima i mobilnim telefonima koje ljudi bacaju, daju na reciklažu ili na reparaciju radi ponovne upotrebe, obično njihovi vlasnici više ne razmišljaju. Ali sva ta oprema može sadržati veoma osetljive podatke koji su često vredniji od samih materijala koji se reciklažom mogu iskoristiti.

Juče je Peter Hustinx, Evropski supervizor za zaštitu podataka, upozorio da se predlog Evropske komisije o izemana stare direktive o elektronskom otpadu fokusira samo ne ekološke aspekte odbacivanja stare opreme, a da je u potpunosti zanemarena opasnost od podataka zaboravljenih na računarima. On je dodao da je količina podataka koju je moguće smestiti na računare i druge uređaje koji se menjaju značajno porasla u prethodnim godinama, tako da je i opasnost od gubitka tih podataka tokom procesa reciklaže ili reparacije znatno veći.

Hard diskovi se mogu izvaditi iz računara i prodati organizovanom kriminalu koji na taj način može steći uvid u brojeve računa i kreditnih kartica, doći do poslovnih podataka ili do informacija o privatnosti osoba koje su koristile računar. Zbog toga je neophodno uvesti odgovarajuće mere u sve faze obrade podataka, uključujući i fazu odbacivanja starih uređaja.

Peter Hustinx daje i dva konkretna predloga. Najpre da se zakonski odredi da zaštita podataka i privatnosti moraju postati suštinski deo elektronske opreme, kako bi kroisnici mogli lako i besplatno obrisati sve svoje podatke kada uređaj žele da bace. On predlaže i da se zabrani oglašavanje prodaje repariranih uređaja koji nisu prethodno prošli kroz proces brisanja ličnih podataka koji bi na njima mogli postojati.

PCPress.rs ImageKod nas je recikliranje elektronskog otpada daleko od redovne procedure, a briga o zaštiti podataka koji se nalaze na staroj opremi prepuštena je pojedincima, odnosno firmama koje žele da se oslobode svojih računara i mobilnih telefona. Poznata nam je bar jedna firma koja u tome može pomoći. BiS reciklažni centar omogućava i brisanje podataka sa računarskih medija, pored redovne usluge preuzimanja i recikliranja računarske opreme. Ako ima i drugih koji se bave uništavanjem podataka sa stare opreme, voleli bismo da nam se jave.

Izvor: EUobserver

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,