BIZIT plus

Podrška za Windows 7 i 8 prestaje u januaru

Microsoft Chromium Edge je došao kao poboljšanje u odnosu na prvobitnu verziju pregledača, između ostalog i zbog podrške za Windows 7 i Windows 8. Tome se polako bliži kraj.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je Microsoft već najavio da Edge sredinom januara 2023. godine prestaje s podrškom za Windows 7 i Windows 8, a ubrzo nakon što ove verzije operativnog sistema budu prestale da dobijaju bezbednosna ažuriranja.

S podrškom prestaje i Chrome, pa je još u oktobru najavljeno da će se to dogoditi u februaru sledeće godine. Nakon naznačenog datuma korisnici bi trebalo da pređu na Windows 10 ili 11, a kako bi i dalje mogli da koriste novi Chrome 110 koji izlazi 7. februara 2023. godine. Dakle od tog trenutka prestaje veza sa starijim verzijama Windows operativnog sistema.

Iako je kraj blizu, Windows 7 i dalje koristi oko 10% onih čiji računari rade uz pomoć Windows operativnog sistema, dok je s verzijom 8.1 nešto lakše, budući da se nalazi na tek oko 2,7% uređaja. Mada će starije varijante Chrome pregledača raditi i nakon što podrška za Windows 7 i 8.1 prestane, preporučuje se da se računari prebace na Windows 10 ili 11. Korisnici koji to ne učine neće dobijati bezbednosna ažuriranja, što može da bude opasno.

Pročitajte i:  Copilot se uvodi na više uređaja sa Windows 10 i 11 operativnim sistemom 

PCPress.rs Image

Windows 7 već ne dobija sigurnosne update-ove, a korisnici su bez njih ostali još 2020. godine. Microsoft je zbog popularnosti ove verzije napravio izuzetak i ponudio tri ažuriranja godišnje, a onima koji za njih plate. Sada je došao kraj i tome, pa je vreme za verzije 10 i 11.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: