Pogledajte video: Novi humanoidni robot kompanije Tesla

Elon Musk je još 2021. godine predstavio prototip humanoidnog robota Optimus, da bi u septembru 2022. otkrio gotov model i najavio da će kompanija Tesla proizvoditi milione ovih mašina i na njima dobro zarađivati. Sada je tu i novi model Optimus Gen 2 koji je 30% brži od prethodnika i 10 kilograma lakši.

PCPress.rs Image

Sve je više kompanija koje se okreću humanoidnim robotima. Takvi roboti su, kako tvrde stručnjaci, bolji asistenti, ne samo zbog funkcionalnosti, već i zbog veće uverljivosti koja dolazi iz (kolike tolike) sličnosti s ljudskim bićima. Kompanija Tesla za proizvodnju Optimus robota koristi iskustva koja su sticana tokom proizvodnje AI čipova za samoupravljive automobile.

Neki podsećaju da je Elon Musk dugo upozoravao na opasnosti od AI tehnologije, pa je okretanje ovakvim mašinama pomalo neobično. On je skoro deset godina isticao da u vezi sa veštačkom inteligencijom najviše greše i eksperti i oni koji se tako osećaju, budući da upravo oni ne mogu da zamisle da bilo ko, bilo šta, pa ni kompjuter ili robot, može da bude pametniji od njih. Sve se izgleda promenilo, a dokaz je novi Optimus.

Pročitajte i:  Noćna mora: Cybertruck se kvari neverovatnom brzinom

Musk je na Tesla AI Day događaju 2021. godine objasnio da će Tesla robot biti prijateljski nastrojen i da će biti sporiji i slabiji od čoveka. Prvi Optimus je visok nešto preko 1,5 metara i težak oko 56 kilograma. Novi je lakši i brži, a ima i bolju ravnotežu i kontrolu nad celim telom.

Iz kompanije ističu da video koji reklamira Optimus robota druge generacije ne sadrži CGI, što je pomalo neobično. Eksperti ističu da Tesla izgleda pravi ogroman korak ka robotima koji bi ljude mogli da zamene na mnogim pozicijama, naravno ako je sve u videu istina.

Facebook komentari: