ERP 2024

Poklon za 160. rođendan

Muzej Nikola Tesla je proslavio 160. rođenadan našeg velikog naučnika. Ovim povodom, kompanija Schneider Electric uručila je muzeju vrednu donaciju, savremenu opremu za klimatizaciju i održavanje vlažnosti iz portofolija svojih proizvoda, kao i maketu elektroenergetskog sistema. Maketa je urađena tehnikom trodimenzionalnog mapiranja i biće deo stalne i osvežene postavke muzeja.

Schneider Electric maketa energetskog sistema

Projekat je realizovan sa kompanijama Elektrovat i Enel PS, koje su učestvovale u donaciji kroz sprovođenje radova i instaliranje opreme u muzeju. Zahvaljujući sprovedenim radovima, Teslina zaostavština će se čuvati u idealnim konzervacijskim uslovima na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa i na vlažnosti od 50 odsto. U zidove tri prostorije arhivskog depoa ugrađene su instalacije za grejanje i hlađenje, a sistem je izveden vazdušnim kanalima, ne narušavajući izgled depoa. Instaliran je i potpuno novi elektro ormar automatike i napajanja za sistem klimatizacije.

Osim sprovedenih radova, napravljene su i dve makete elektroenergetskog sistema savremenog doba. Ideja je bila da se prikaže promena u odnosu na stari način centralizovanog, jednosmernog prenosa od elektrane do potrošača, na distribuiran i povezan sistem u kome se potrošači mogu pojaviti i kao proizvođači električne energije. Pored makete koja je izrađena za potrebe muzeja Nikola Tesla, druga će tokom jula biti izložena u Galeriji nauke i tehnike SANU-a, nakon čega će biti poklonjena Muzeju nauke i tehnike, gde će se nalaziti u redovnoj postavci.

Facebook komentari: