Top50 Glas publike

Poklon za 160. rođendan

Muzej Nikola Tesla je proslavio 160. rođenadan našeg velikog naučnika. Ovim povodom, kompanija Schneider Electric uručila je muzeju vrednu donaciju, savremenu opremu za klimatizaciju i održavanje vlažnosti iz portofolija svojih proizvoda, kao i maketu elektroenergetskog sistema. Maketa je urađena tehnikom trodimenzionalnog mapiranja i biće deo stalne i osvežene postavke muzeja.

Schneider Electric maketa energetskog sistema

Projekat je realizovan sa kompanijama Elektrovat i Enel PS, koje su učestvovale u donaciji kroz sprovođenje radova i instaliranje opreme u muzeju. Zahvaljujući sprovedenim radovima, Teslina zaostavština će se čuvati u idealnim konzervacijskim uslovima na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa i na vlažnosti od 50 odsto. U zidove tri prostorije arhivskog depoa ugrađene su instalacije za grejanje i hlađenje, a sistem je izveden vazdušnim kanalima, ne narušavajući izgled depoa. Instaliran je i potpuno novi elektro ormar automatike i napajanja za sistem klimatizacije.

Osim sprovedenih radova, napravljene su i dve makete elektroenergetskog sistema savremenog doba. Ideja je bila da se prikaže promena u odnosu na stari način centralizovanog, jednosmernog prenosa od elektrane do potrošača, na distribuiran i povezan sistem u kome se potrošači mogu pojaviti i kao proizvođači električne energije. Pored makete koja je izrađena za potrebe muzeja Nikola Tesla, druga će tokom jula biti izložena u Galeriji nauke i tehnike SANU-a, nakon čega će biti poklonjena Muzeju nauke i tehnike, gde će se nalaziti u redovnoj postavci.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,