Pokrenite Android

Pred vama je vaš novi Android telefon koji treba pustiti u pogon. Ne žurite previše – bolje je da utrošite petnaestak minuta za pripreme, nego da kasnije imate problema u radu i da na kraju ponovo morate da resetujete telefon na fabrička podešavanja i počnete iz početka.

Re­se­to­va­nje te­le­fo­na na fa­bričke vre­dnos­ti. Na ovaj način bri­še se kompletan sadržaj me­mo­rije
Re­se­to­va­nje te­le­fo­na na fa­bričke vre­dnos­ti.
Na ovaj način bri­še se kompletan sadržaj me­mo­rije

Za rad sa Android telefonom potreban vam je, pre svega, Gmail nalog. Verovatno već imate Gmail adresu, ali nije dobro da se adresar vašeg telefona meša sa Google+ adresarom, raznim nepotrebnim porukama i drugim sadržajima – otvorite Gmail adresu specijalno za telefon (ne brinite, moći ćete da skupljate poštu i sa drugih adresa). Zato usmerite browser vašeg kompjutera na www.gmail.com, kliknite na crveni pravougaonik Create an account, unesite podatke, te izaberite korisničko ime i lozinku koju ćete dobro zapamtiti, a dobro je da je negde i zapišete.

Sledeći korak je prebacivanje adresara sa vašeg ranijeg telefona ili sa kompjutera. Na samom početku treba da donesete važnu odluku: adresar će svakako biti upisan u memoriju Android telefona, a kopija tih podataka može biti smeštena i na Gmail‑u, u okviru naloga koji ste upravo kreirali. Druga mogućnost je svakako pogodnija pa predlažemo da je usvojite – na taj način nećete morati da brinete o backup‑u vašeg adresara, već će svaki novi kontakt koji unesete ili izmenite biti sačuvan „u oblaku“, pa u slučaju kvara ili gubitka telefona vaš adresar lako prelazi na drugi uređaj – zato se takvi kontakti zovu Google contacts. Ukoliko ipak niste raspoloženi da vaš adresar bude čuvan u oblaku, unosićete tzv. Phone contacts, ali je tada na vama obaveza da te adrese povremeno kopirate na disk vašeg računara.

Po­ve­zi­va­nje sa Gmail na­lo­gom – pa­zi­te da ne po­gre­ši­te kod ko­ri­s­ničkog ime­na ili lo­zinke
Po­ve­zi­va­nje sa Gmail na­lo­gom – pa­zi­te da ne po­gre­ši­te kod ko­ri­s­ničkog ime­na ili lo­zinke

Najlakši način za uvoz adresara sa prethodnog telefona ide opet preko Gmail‑a. Imate li već kopiju adresa iz telefona, možda kao adresar u Microsoft Outlook‑u ili nekom drugom programu? Ili ste povezali prethodni telefon sa PC‑jem i izvezli podatke? U svakom slučaju, podatke izvezite u CSV formatu. Da biste to uradili iz Outlook‑a, kliknite na File / Options, zatim na Advanced, pronađite sekciju Export i kliknite na taster Export. U masci koja se pojavi izaberite Export to a file i kliknite Next. Izaberite Comma Separated Values (Windows), ponovo Next, u stablu koje se pojavljuje izaberite Contacts, Next i najzad unesite ime fajla, recimo c:\kontakti.txt. Ostaje još da kliknete na Next i Finish i kontakti su izvezeni.

Vratite se na Gmail, kliknite na crveni natpis u gornjem levom delu ekrana i izaberite Contacts, pa Import Contacts. Pokažite na fajl sa listom kontakata (u našem slučaju ime fajla je c:\kontakti.txt) i sačekajte da kontakti budu uvezeni. Tako su pripreme završene – vreme je da pokrenete telefon.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  
O­snov­ni e­kran An­dro­id telefona, pre bi­lo ka­kvih po­de­ša­vanja i ins­taliranih aplikacija
O­snov­ni e­kran
An­dro­id telefona, pre bi­lo ka­kvih po­de­ša­vanja i ins­taliranih aplikacija

Android telefon je čvrsto vezan za vaš Gmail nalog – kod većine modela telefona jednom unesen nalog ne može se promeniti osim resetovanjem telefona na fabričke vrednosti, čime gubite sve podatke iz njega. Ako je neko koristio telefon pre vas ili ste se jednostavno igrali njim, predlažemo da ga resetujete – tako ćete imati potpuno čisto stanje. Da biste to uradili izaberite Settings, onda Backup and reset i najzad Factory data reset.

Pošto je telefon vraćen u originalno stanje, počinjemo podešavanje. Telefon će odmah naći kućnu WiFi mrežu i zatražiti da se poveže na nju, za šta je naravno potrebno da unesete lozinku. Ovo povezivanje možete da preskočite tapnuvši na Skip, ali to nije preporučljivo – za osnovno podešavanje telefona neophodan je pristup Internetu, a za to je WiFi mreža najpogodnija, mada naravno možete koristiti i data opciju vašeg mobilnog operatora. Zatim proveravate da li su datum, vreme i vremenska zona dobro zadati (sigurno jesu), pa opet tapnete na Next.

Sledi ono najvažnije – povezivanje sa Google nalogom. Tapnite na Sign in, unesite adresu (npr, mojandroid2012@gmail.com) a onda i lozinku. Dobro proverite kucanje i tapnite Sign in. Pošto i telefon potvrdi ispravnost lozinke, dobijate mogućnost da se povežete na Google+ (najbolje tapnite na Not now – ima vremena za društvene mreže), prihvatite opcije za Backup i Restore i sačekajte. Zavisno od modela telefona i verzije Android‑a, možda ćete morati da odgovorite na dodatna pitanja, ali ni jedno od njih nije urgentno – možete ih preskočiti i parametre podesiti kasnije. Jedino je Gmail adresa na koju je telefon povezan na većini telefona nepromenljiva.

Adresar korisnika uvezen u Gmail
Adresar korisnika
uvezen u Gmail

Izgled osnovnog ekrana zavisi od vašeg telefona i verzije Android‑a na njemu, ali neki elementi su uvek tu. Gornji red je informativni i pokazuje vreme, stanje baterije, vezu sa mobilnim operatorom, WiFi pristupnom tačkom, Bluetooth interfejs i druge informacije. Kada povučete taj statusni red nadole, on će se proširiti na čitav ekran i tako možete pažljivije proveriti statusne informacije i reagovati na njih. Veći deo ekrana je prazan (ne brinite, neće zadugo biti takav – popunićete ga ikonama programa koje koristite) a red u dnu sadrži komande koje su najčešće potrebne: u primeru sa slike to su slušalica za pozivanje, lista kontakata, lista svih instaliranih programa, centar za slanje poruka (SMS) i Web browser.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 
Podešavanje Email aplikacije
Podešavanje
Email aplikacije

Ekran koji gledate nije jedini – povucite nadesno i videćete drugi ekran, pa do njega još jedan. Imate i dva slobodna ekrana sa leve strane, dakle ukupno pet radnih površina na koje možete da postavljate prečice do programa i drugih komponenti. Na nekim ekranima proizvođač telefona je već postavio ikone – možete ih po volji zadržati, zameniti drugim ili naprosto obrisati. Brisanjem neke od tih prečica se ne deinstalira program na koji ta prečica ukazuje – kasnije ga možete startovati iz liste svih programa, pa i vratiti prečicu na radnu površinu ako zaključite da vam je ona ipak korisna.

Nove aplikacije nalazite na Market‑u, čije je zvanično ime Google Play. Pronađite ga na listi svih aplikacija koju dobijate tapom na centralni taster u dnu glavnog ekrana, odgovorite na kontrolna pitanja i, kada se program otvori, tapnite na lupu i unesite ime programa koji tražite. Počnimo od Facebook‑a, on je svakome potreban. Otkucajte facebook a zatim tapnite na Facebook for Android, pa na download. Odgovorite na kontrolna pitanja i sačekajte da se aplikacija instalira. Kada se vratite na glavni ekran, videćete na njemu dobro poznatu Facebook ikonu. Tapnite na nju, unesite korisničko ime i lozinku sa ove društvene mreže. Trenutak kasnije bićete na Fejsu.

Poruke u email sandučetu
Poruke
u email sandučetu

Zanimljiva stvar desiće se kada otvorite listu prijatelja, tapom na ikonu u dnu ekrana ili na aplikaciju People u listi svih aplikacija. Android telefon je već preuzeo adresar koji ste ranije postavili na Gmail – svi podaci su već tu, možete da telefonirate prijateljima i saradnicima, da im šaljete SMS‑ove i e‑mail poruke. Ako promenite nečiji broj telefona ili dodate novi kontakt, on će automatski biti sačuvani „u oblaku“, tako da ne morate da mislite o backup‑u. Ipak, dobro je povremeno se ulogovati na Gmail nalog pridružen telefonu i izborom odgovarajuće opcije eksportovati kompletnu listu kontakata, čuvajući je (i) na disku kućnog kompjutera.

Zavisno od modela telefona i verzije Android‑a koju koristite, lični kontakti će možda biti sinhronizovani sa kontaktima na Facebook‑u. Procedura je automatska i prilično precizna – telefon prepoznaje vaše Facebook prijatelje i preuzima njihove fotografije, statuse, rođendane i ostale važne informacije. Kada vas prijatelj pozove glasom , videćete njegovu ili njenu sliku na ekranu bez potrebe da sami pronalazite i povezujete fotografije, a SMS-ovi će biti praćeni sličicama pošiljalaca Kod nekih modela telefona (npr. HTC) integracija sa Facebook‑om je već prisutna, dok kod drugih morate sami instalirati besplatnu aplikaciju koja to omogućava (za Nexus telefone to je Friendcaster ili HaxSync).

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 
Email sa svim lepim opcijama SMS-a: podesite automatski prijem i obaveštavanje
Email sa svim lepim
opcijama SMS-a: podesite
automatski prijem i obaveštavanje

Sledeći korak je podešavanje elektronske pošte (email‑a). Ukoliko je i vaša osnovna email adresa na Gmail‑u, pokrenite aplikaciju Gmail, a ako je pošta na nekom drugom serveru (recimo, server vašeg Internet provajdera ili vaša službena email adresa) pokrenite aplikaciju Email. Na Market‑u ćete naći i mnoge druge aplikacije za upravljanje elektronskom poštom – neke od njih su veoma dobre, ali će za početak i sistemski programi biti sasvim dovoljni.

Podešavanje Gmail aplikacije je sasvim jednostavno – samo navedete email adresu i lozinku, a dalje sve teče automatski. Kod Email aplikacije stvari su nešto složenije, pošto treba navesti podatke o serveru koji prima i šalje vašu poštu, podesiti korišćeni protokol za bezbedan prenos podataka itd. Sve ove podatke dobićete od svog Internet provajdera ili administratora kompanijske mreže kojoj pristupate.

Pošto ste podesili parametre, u vašem sandučetu će se pojaviti nove poruke – možete ih pregledati, čitati, odgovarati na njih… Što je najlepše, poruke će vam stizati i dok je telefon u torbi ili džepu, a o važnim porukama možete da budete obavešteni odgovarajućim zvukom – uz malo podešavanja opcija, Email će predstavljati ne samo dopunu, nego i zamenu popularnih SMS‑ova.

Instalirajte aplikacije i uživajte u svom Android telefonu
Instalirajte
aplikacije i uživajte
u svom Android telefonu

Pošto ste podesili osnovne stvari, uživajte u svom telefonu i širite njegovu funkcionalnost instaliranjem drugih korisnih aplikacija. Među prvima ćete svakako instalirati programe koji vam pomažu pri snalaženju, recimo VIPutnik i Osmatrac pomoću kojih pratite stanje u saobraćaju, pristupate javnim kamerama smeštenim u gradu, proveravate broj slobodnih mesta u garažama, linije gradskog prevoza… Tu su zatim aplikacije B92 i Blic koje će pomoći da se informišete, The Weather Channel sa dugoročnom vremenskom prognozom, MyPhoneExplorer, Dropbox i Evernote koji će ojačati veze između telefona i vašeg računara, možda Aldiko i Kindle koji će vam omogućiti čitanje elektronskih knjiga, BSPlayer lite za gledanje filmova, Documents to go za pregled dokumenata, iGO za navigaciju, Total Commander za pregled fajlova na telefonu, SoundHound za prepoznavanje muzike koju čujete, zatim igrice… Naredne stranice će vas uputiti na korisne i zanimljive stvari koje će vam doneti mnogo prijatnih časova i dana!

Dejan Ristanović

(Objavljeno u časopisu Moj Android)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

1 thoughts on “Pokrenite Android

 • 18. 02. 2013. at 12:32
  Permalink

  Postavljanje namenskog GMail account-a za telefon je nesto sto sam licno probao (i jos koristim) i mogu reci da nije los koncept, mada ima nekih mana.
  Ono sto mene nervira je Android security. Android NE omogucava korisniku da izabere da mu se password za GMail (i Email) account-e ne pamti, i da ih po zelji korisnik unosi svaki put. Jednostavno sva prica oko “snaznog” password-a za GMail “pada u vodu” ako korisnik korisnik koristi “sharu po ekranu” ili jednostavan PIN. Ako pak korisnik koristi “snazan” password za otkljucavanje telefona (recimo isti kao i za GMail), onda se dovodi u pitanje jednostavno koriscenje telefona.
  Po meni, idealno bi bilo da korisnik ima mogucnost da izabere kada ce da sinhronizuje telefon (i email) i da tom prilikom unosi password za GMail (ili EMail account-e).

  Da li je iko nasao resenje da se za neke account-e postavi “Prompt for password” opcija?

Comments are closed.