Pomračenje Meseca snimljeno iz svemira

Na nešto preko 100 miliona kilometara od Zemlje nalazi se letelica po imenu Lucy, a nedavno je sa svoje pozicije snimila potpuno pomračenje Meseca.

PCPress.rs Image

U pitanju je kapsula agencije NASA, a lansirana je u oktobru 2021. godine. Kada stigne na konačnu destinaciju, naći će se na preko 700 miliona kilometara od naše planete, a zadatak joj je da istražuje istoriju solarnog sistema i postanka života na Zemlji.

Usput se bavi i drugim pojavama, na primer pomračenjem Meseca. Na snimku koji traje tek nekoliko sekundi vidi se Zemlja s leve strane i Mesec s desne. Potpuno pomračenje se dešava kada se Mesec poravna sa Suncem, a Zemlja se nađe između, a sada možemo da vidimo kako sve to izgleda kada se posmatra iz kosmosa.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Misija na koju je krenula Lucy bi trebalo da potraje 12 godina, a ime je dobila po fosilnim ostacima praistorijskog čoveka (a fosili po pesmi benda The Beatles). Fokusiraće se na asteroide koji su ostaci nastali prilikom formiranja planeta, a kako bi odgonetnula poreklo našeg sunčevog sistema. Ime, dakle, potpuno odgovara.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,