Poslovi za koje se teško pronalaze zainteresovani radnici

Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila 12,9 odsto u trećem kvartalu 2017, podaci sa aplikacije  Poslonaut, koja omogućava da poslodavci i oni koji traže zaposlenje lako pronađu jedni druge, kažu da postoje i oni poslovi za koje se teško pronalaze zainteresovani radnici.

PCPress.rs Image

„I ove godine, kao i prethodne, podaci pokazuju da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do frizera i drugih zanimanja iz oblasti nege lepote. Mesari su traženi skoro kao i programeri, ali se jako teško pronalaze, a oni koji nude radno mesto zanatlijama takođe će imati poteškoća da ih pronađu”, izjavio je Nemanja Stefanović, osnivač aplikacije Poslonaut koja se razvija u saradnji sa Infostudom. Na 300 oglašenih pozicija u kategoriji nega lepote konkurisalo je svega 204 kandidata, dok je na pozicije u kategoriji priprema hrane (kuvari, roštiljdžije, mesari) na 130 oglasa konkurisalo 227 kandidata.

Kada je reč o broju prijava zainteresovanih za posao, ubedljivo najviše ih je bilo za konobarisanje, nešto preko 6.000. Kada se to upari sa brojem ponuđenih radnih mesta, a njih je bilo oko 800, dobijamo da je za ovo zanimanje po jednom oglasu stiglo 7,5 aplikacija. Istovremeno je bilo ponuđeno otprilike isto toliko radnih mesta u maloprodaji, ali je stiglo oko duplo manje prijava, što znači na jedan oglas 3,8.

Da oni koji traže posao ipak umeju da budu probirljivi pokazuju uporedni podaci za pozicije telefonskih operatera i vozača, odnosno kurira, za koje je u 2017. ponuđen skoro isti broj oglasa. Dok je za telefonske operatere bilo sedam prijava po ponudi, za vozače i kurire na jedno ponuđeno mestu javljala su se četiri kandidata.

Izvor: Poslonaut

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,