Potpisan Memorandum o razumevanju sa Amazon Web Services u Državnom data centru u Kragujevcu

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović i generalni menadžer Amazon Web Services (AWS) za Evropu, Kameron Bruks, potpisali su danas Memorandum o razumevanju, u Državnom data centru, u Kragujevcu.

PCPress.rs Image

Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade RS, Ana Brnabić, koja je istakla da je danas još jedan veliki dan za digitalizaciju Srbije, za IKT sektor, ali i za digitalizaciju svih javnih usluga eUprave, preko obrazovanja, zdravstvenog sistema i generalno pružanja boljih, transparentnijih i efikasnijih usluga privredi i svim građanima Republike Srbije.

PCPress.rs Image

„Saradnja sa kompanijama poput Amazona znači da ćemo mnogo bolje i spremnije dočekati stvari koje se nude građanima širom sveta u smislu inovacija. To je naš cilj! Cilj Vlade Republike Srbije je uvek bio da bude servis svojim građanima i privredi i da na taj način gradimo našu konkurentnost kao destinacije za napredne tehnologije, a da preko toga utičemo na mnogo brži i dinamičniji ekonomski rast i razvoj Srbije. Partnerstvo sa Amazonom, svetskim IT gigantom, je nešto što nama otvara potpuno nova vrata u oblasti digitalizacije i javnih usluga i generalno digitalizacije i podrške IKT sektoru u Srbiji“, izjavila je predsednica Vlade RS, Ana Brnabić.

PCPress.rs Image

„Potpisivanjem ovog Memoranduma, Vlada Republike Srbije i AWS, kao jednog od najsveobuhvatnijih i najšire prihvaćenih pružaoca klaud usluga na svetu, uspostavljaju saradnju u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja, baziranu na razvoju i korišćenju klaud tehnologija. Zajednički ćemo raditi na edukaciji i razvoju digitalnih veština kod mladih kako bi se razvijali klaud bazirani biznisi i dalje unapređivao IKT sektor u Republici Srbiji. Takođe, organizovaćemo edukacije, treninge i sertifikovane programe za javni i privatni sektor u Republici Srbiji. Radićemo i na implementaciji Nacionalne digitalne strategije i razvoju klaud orijentisanih biznisa, u nastojanju da ojačamo klaud zakonodavstvo kroz unapređenje Zakona o eUpravi.“, rekao ministar Jovanović.

PCPress.rs Image

„Srbija ulazi u novu eru inovacija, gde preduzetnici, javne organizacije i preduzeća dele viziju modernog digitalnog društva. Zadovoljstvo nam je što smo potpisali ovaj Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i radujemo se što ćemo podržati ovu viziju kroz inicijative koje će podsticati inovacije, doprineti razvoju njene digitalne ekonomije, podržati modernizaciju zastarelog IT sistema i razvijati digitalne veštine za buduće generacije”, rekao je generalni menadžer za evropski javni sektor pri AWS-u, Kameron Bruks.

Saradnja Republike Srbije sa AWS-om omogućiće unapređenje u oblasti inovacija i ekonomskog razvoja kroz inicijativu doprinosa u obrazovanju kadrova za primenjivanje najsavremenijih klaud tehnologija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,