Povlači se CEO Activision Blizzarda

Znali smo da dolazi, ali sada imamo datum: Bobi Kotik se povukao sa mesta generalnog direktora Activision Blizzarda 29. decembra 2023. godine.

PCPress.rs Image

Na čelu studija pune 32 godine

Potpredsednik Activision Blizzarda Tomas Tipl, predsednik Blizzard-a Majk Ibara i predsednik Kinga Tjodolf Somestad ostaće u studiju i izveštavati Matta Bootija, Majkrosoftovog predsednika za igračke sadržaje i studije. U suprotnom, vodeći timovi širom Activision-a, Blizzard-a i King-a će ostati isti, navodi se u dopisu.

Kotik je bio na čelu Activision-a od 1991. U Activision Blizzard-u, nadgledao je masovno popularne franšize uključujući Call of Duty, Diablo, Starcraft i World of Warcraft, a kada je kompanija kupila mobilni studio King 2016. godine, dodao je Candy Crush na tu listu . Kompanija je AAA moćna kompanija i ostvarila je 7,5 milijardi dolara prihoda u 2022.

Kalifornijsko odeljenje za građanska prava tužilo je Activision Blizzard 2021. godine zbog navoda o sistemskom seksizmu, diskriminaciji i uznemiravanju u studiju, a rukovodioci su optuženi za negovanje kulture u stilu bratstva. U to vreme, sve glavne rukovodeće uloge u Activision Blizzardu su obavljali belci. Komisija za hartije od vrednosti podnela je posebnu tužbu protiv studija nekoliko meseci kasnije. U novembru 2021, The Wall Street Journal je izvestio da je Kotick dugo ignorisao i pomogao da se prikriju slučajevi seksualnog uznemiravanja u studiju. Kao odgovor, radnici Activision Blizzarda izašli su i tražili Kotikovu ostavku, ali ga je glasanje akcionara 2022. godine zadržalo na tom mestu.

Pročitajte i:  Activision QA - najveći američki sindikat u svetu video igara 

Activision Blizzard je u februaru rešio tužbu SEC-a za 35 miliona dolara, a pre samo nekoliko dana rešio je kalifornijsku CRD tužbu za 54 miliona dolara.

Microsoft je najavio svoju nameru da kupi Activision Blizzard početkom 2022. godine, tužbe i sve ostalo. Posao je procenjen na 69 milijardi dolara, a s obzirom na razmere obe kompanije koje su bile uključene, suočio se sa intenzivnim nadzorom regulatora u SAD i Velikoj Britaniji. Kupovina je odobrena u oktobru, nakon 21 meseca pravnih argumenata i ustupaka. Microsoft je sada treći najveći studio za video igre na svetu po prihodu.

Kada je Microsoftova kupovina prošla, Kotik je rekao da će ostati do kraja 2023. godine. Prema Bloombergu, Kotik je spreman da zaradi 375 miliona dolara od kupovine, a očekuje i zlatni bonus od 14,6 miliona dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: