BIZIT plus

Povodom sedmog rođendana .СРБ domena RNIDS poklanja ćiriličke fontove

Obeležavajući sedmu godišnjicu ćiriličkog .СРБ domena Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) je u utorak, 29. januara, u Medija centru održala konferenciju posvećenu odluci Fondacije da ove godine srpskoj internet zajednici pokloni kvalitetne ćiriličke fontove pod nazivom „Ćirilica na poklon”. Tokom skupa najavljena je i obrazložena izrada budućeg ćiriličkog pisma, koje će sadržati četiri fonta, a pored toga bilo je i reči o dosadašnjim iskustvima i mogućnostima za unapređenje upotrebe ćirilice na Internetu.

PCPress.rs Image

Prisutnima se najpre obratio lingvista Vlado Đukanović, koji je ovom prilikom izjavio „Potrebno je da uradimo nešto konkretno kako bismo podržali ćirilicu jer ističe i druga decenija 21. veka, a mi još uvek nemamo dovoljno dobrih i lako dostupnih ćiriličnih fontova. Taj osnovni skup ćiriličnih fontova mora biti prihvatljiv onima koji će te fontove gledati i koristiti u narednim decenijama. Koliko će nam takvih fontova biti potrebno u budućnosti, teško je reći.“

Zoran Stanojević, glavni urednik portal РТС.СРБ govorio je o iskustvima Javnog medijskog servisa Srbije sa upotrebom ćirilice. Naveo je primere koji pokazuju kako upotreba ćirilice može olakšati posao zaposlenima u medijskim kućama. ,,Smanjivanje ekrana je trenutni problem sa kojim se srećemo. Ekran mobilnog telefona je mali, a oko 2/3 korisnika našeg sajta već sada dolazi sa ovakvih uređaja pa moramo da vodimo računa o njima. Očekujemo da će ovaj broj rasti još više pa nam je važno da i tako smanjeni ćirilični fontovi budu čitljivi. Kako sada stvari stoje, internet portal Javnog servisa će ćirilicu i ubuduće držati kao glavno pismo“, konstatovao je Zoran Stanojević.

Pročitajte i:  Sadržaj i format ćelije
PCPress.rs Image
Vojislav Rodić, predsednik UO RNIDS

„Poslednjih decenija sve se menja. Od desktopova, preko laptopova došli smo do korisnika koji prvo koriste pametni telefon. Zato su jako važni ekranski fontovi koji moraju da budu lako čitljivi. Današnja civilizacija i način korišćenja Interneta u Srbiji doveli su do toga da je potrebno napraviti font koji će zadovoljiti zahteve savremenog društva. Očekujemo da ćirilički fontovi postanu konkurentni latiničkim. RNIDS je, imajući na umu navike novih korisnika, odlučio da domaćoj internet zajednici na poklon da nove ćiriličke fontove čija je izrada u toku,“ zaključio je Vojislav Rodić, predsednik UO RNIDS-a.

Olivera Stojadinović, autor budućih fontova, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i jedan od osnivača udruženja „Tipometar”, govorila je o pismu koje će biti izrađeno. “Odlučili smo se za vrstu pisma Slab serif, koje će se sastojati od četiri fonta: standardni, kosi i dve težine. Biće dostupno u formatima za Internet i štampu, a problem sa rezolucijom na mobilnim telefonima rešavamo responzivnim dizajnom. Novi font će sadržati slova koja podržavaju .RS i .СРБ domeni, odnosno pisma svih naših nacionalnih manjina. Pisma koje je do sada poklanjao „Tipometar“ sadržala su „BG“ u nazivu, a novo pismo će sadržati „SRB“, da bi se razlikovalo od prethodnih. „SRB“ fontovi će imati 75% više kodnih mesta, 25% više osnovnih slova, 5 puta više kombinovanih slova ili poziva i 4 puta više dijakritika”, zaključila je Stojadinović.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,