Intel investira 10 milijardi dolara u svoje postrojenje u Izraelu

Američki tehnološki gigant Intel objavio je da širi poslovanje u Izraelu. Iako sam Intel nije precizirao svoje planove, neki ministri Izraela su već najavili da će kompanija u svoju fabriku u Izraelu uložiti oko 10 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Intel će izraelskoj vladi podneti poslovni plan za nastavak ulaganja u fabriku tvornicu u Kirjat Gatu, u Izraelu. Ministar finansija Moše Kalon izjavio je da ga je Intel obavestio o odluci “bez presedana” o “dodatnih 40 milijardi šekela ulaganja” koja će jugu zemlje donijeti hiljade novih radnih mesta.

Ministar privrede Ilaj Koen je istakao da je Intel odlučio da “u Izraelu izgradi svoju najnapredniju fabriku“. Još prošle godine Intel je odlučio da uloži pet milijardi dolara u modernizaciu pogona u Kirjat Gatu. Tokom 2017. kompanija je zaključila sporazum vredan 15 milijardi dolara o kupovini izraelske kompanije Mobileye, specijalizovane za tehnologiju automatizacije. Vrednost te transakcije najveća je u istoriji izraelskog sektora sofisticirane tehnologije.

Intel trenutno u fabrici u Kirjat Gatu i u razvojnim centrima širom Izraela zapošljava 11.700 ljudi, te dodatnih 1.170 radnika Mobileye-a.

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

Izvor: SEEBiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,