Povratak na Mesec: Novo odelo za astronaute

NASA je 2019. godine predstavila nova odela za astronaute, a tom prilikom smo mogli da čujemo da će se u njima oni koji budu sleteli na Mesec lakše kretati. Nakon skoro četiri godine stigle su nove vesti i nova odeća za Artemis ekspediciju.

PCPress.rs Image

NASA i Axiom Space su predstavili odela za one koji će biti deo misije Artemis III. Među novinama su i one koje čine da odelo odgovara različitim tipovima tela. Fleksibilnije je nego sva prethodna, a sadrži i više alata koji bi mogli da budu korisni tokom šetnje po površini Meseca.

Misija Artemis III je trenutno planirana za decembar 2025. godine, a očekuje se da se u okviru nje ponovi spuštanje na Mesec – po prvi put nakon Apollo 17 sletanja iz 1972. godine. Oni koji se spuste na mesečevu površinu bi tamo trebalo da ostanu manje od nedelju dana, a s ciljem da više puta prošetaju, te prikupe uzorke leda. Ostatak posade će ostati u Orion kapsuli, a astronaut će s Meseca vratiti SpaceX Starship.

Pročitajte i:  NASA i dalje pokušava da popravi kvar na Voyager 1 sondi

Nova odela nisu jedina koja će NASA koristiti, budući da je nadmetanje među proizvođačima još uvek u toku. Astronauti budućnosti bi tako mogli da naprave prve udobne korake na Mesecu, na primer baš u okviru pomenute Artemis misije u kojoj NASA planira spuštanje na južni pol Zemljinog satelita, a kako bi se istražile i jednog dana eksploatisale zalihe leda koje su otkrivene još 2009. godine – za vodu, ali i kao gorivo za letelice.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,