Računari i Galaksija

Predavanje o Galaksiji na kongresu u Hamburgu

Poslednjih dana 2012. godine održan je 29. Chaos Communication Congress u Hamburgu, na kojoj je jedna od tema bio i računar Galaksija.

galaksGalaksija je plod razvoja jednog čoveka, Voje Antonića, nastao je u “kućnoj laboratoriji”, a popularnost je stekao kroz akciju koju je vodio časopis “Galaksija”.

Ponuđen je kao komplet za samogradnju, i kao takav je bio jedini računar koji se te davne 1984. godine uklapao u stroge carinske propise, pa je mogao legalno da se kupi (i zatim sastavi). Bio je zasnovan na procesoru Zilog Z80 koji je radio na 3,072 MHz (današnji procesori rade na otpilike isto toliko GHz), imao je 4 KB sistemske ROM memorije (plus još 2 KB za generator karaktera) i u pravoj fazi maksimalno 6 KB RAM memorije (a danas u računarima imamo sličnu količinu GB).

U drugoj fazi dobio je još 4 KB ROM-a i mogućnost proširenja RAM-a do 54 KB. Podatke je snimao na kasetofon, imao je priključak za proširenje funkcija, a nekompatibilnost sa drugim računarima nije bila problem – entuzijazam brojnih korisnika doveo je do solidne softverske podrške, a mnogima je poslužio kao izvanredno sredstvo za učenje arhitekture računara i programiranja u asembleru.

Pročitajte i:  Galaksija i renesansa hardvera

Galaksija je stigla u domove preko 8000 ljudi, koji su skupili hrabrost da ga sami naprave.

Lični primerak Galaksije, njegov autor  Voja Antonić, donirao je, u okviru akcije koju je organizovao PC Press, Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Pomenuto predavanje možete videti u priloženom videu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: