Predstava za decu “Kako se bezbedno ponašati na internetu”

Bezbednost na internetu 2 Povodom Dana bezbednosti dece na internetu, predstavnici kompanije Microsoft, u saradnji sa Treehouse Storytelling Centrom, izveli su edukativnu predstavu na temu “Kako se bezbedno ponašati na internetu”. Pred više od 500 učenika beogradskih osnovnih škola koji su prisustvovali događaju u dvorani Dečjeg kulturnog centra, najmlađim korisnicima interneta predstavljeni su svi rizici i opasnosti koje vrebaju dok su “na netu”.

“Svrha ove edukativne predstave jeste da ukaže učenicima na pogrešno korišćenje interneta, kao i opasnosti od zloupotrebe i kriminala na internetu”, izjavila je danas Jelena Gašić, direktorka Treehouse Storytelling Centra.

Cilj ovog Microsoft-ovog projekta je da podigne svest dece o opasnostima koje vrebaju na internetu, preduslovima bezbednog ponašanja i načinima zaštite, sa posebnim osvrtom na zaštitu korisnika internet socijalnih mreža, kao što su Fejsbuk, Jutjub i u poslednje vreme sve popularniji Tviter.

Prema podacima poslednjeg Microsoft-ovog istraživanja u kojem je učešće uzelo više od 11.000 ispitanika iz 27 zemalja, korisnici interneta širom sveta pokazuju želju da se zaštite od neželjenih sadržaja i pokazuju osnovno razumevanje važnosti bezbednog korišćenja interneta. U sklopu kampanje za povećanje zaštite korisnika, Microsoft je na svoj sajt postavio stranicu koja sadrži korisne savete za bezbednije korišćenje interneta.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

“Ključan faktor za bezbednost dece na internetu jeste puno uključivanje roditelja i nastavnika u ovaj proces, što je naročito važno u eri digitalizacije koja sa sobom nosi i nove izazove vaspitanja dece. Zato je istovremena edukacija dece, roditelja i nastavnika najvažnija da bi se obezbedilo pravilno i bezbedno korišćenje interneta i rizici sveli na minimum“, izjavila je Marija Vujanić, menadžer za odnose sa javnošću kompanije Microsoft.

Kompletni rezultati ovog istraživanja su dostupni na linku: http://www.microsoft.com/security/resources/mcsi.aspx

Zanimljivosti:

– 57% anketiranih redovno ažurira svoje softvere

– 39% ispitanika širom sveta ne radi na ličnoj edukaciji o zaštiti tokom boravka na internetu

– 61% ljudi koristi šifre koje sadrže velika i mala slova, odnosno brojeve i znakove

– Svega 18% anketiranih je instaliralo anti-virus i spyware na svoj mobilni telefon.

Izvor: Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,