BIZIT plus

Prepoznati rezultati Srbije na putu digitalne transformacije

Evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabrijel, je 17. septembra obišla Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije i posetila Kancelariju za IT i eUpravu. Ovom prilikom je direktor Kancelarije za IT i eUpravu i domaćin posete, dr Mihailo Jovanović, predstavio planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra, koji će biti izgrađen u Kragujevcu, a koji je Vlada Republike Srbije proglasila za projekat od strateškog značaja.

PCPress.rs Image
Foto: CoRD Magazin

„Izgradnja centra u Kragujevcu, koji će biti jedinstven u regionu po svojim kapacitetima i performansama, doprineće neometanom i pouzdanom pružanju usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka građana i privrede, kao i smeštanju podataka ne samo državne uprave, već i lokalnih samouprava, ali i potencijalnih investitora. Na taj način unaprediće se rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede, ali i privući nove investicije u sve brže rastućem IT sektoru Srbije.“ istakao je Jovanović.

Evropska komesarka je pohvalila rezultate koje je Srbija ostvarila u kratkom periodu na polju digitalizacije i transformacije javne uprave, kao i efikasnom donošenju i primeni seta zakona iz ovih oblasti. Direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović, zahvalio se komesarki Mariji Gabrijel i istakao da je njena poseta veoma značajna, jer pokazuje da se napori, kao i rezultati Srbije prepoznaju i da smo na pravom putu digitalne transformacije koju sprovodimo u okviru koncepta koji je osmislila premijer Ana Brnabić.

PCPress.rs Image
Foto: CoRD Magazin

„Vlada Republike Srbije ulaže velike napore na polju digitalizacije, a posebno reforme javne uprave. Cilj je da Srbija dobije što bolju, transparentniju i efikasniju javnu upravu, a sredstvo za postizanje toga je moderna i svima dostupna elektronska uprava. Jedna od prvih poteza Vlade na tom polju je formiranje Kancelarije za IT i eUpravu, kao službe Vlade iz oblasti informacionih tehnologija i elektronske uprave, koja direktno odgovara predsednici Vlade RS i ima snagu da sprovede ozbiljne projekte koji prožimaju različite državne institucije”, istakao je Jovanović. Moderna elektronska uprava je ključna za brži i efikasniji rad javne uprave. Ona smanjuje troškove, povećava transparentnost rada države i smanjuje mogućnost korupcije, a građanima i privredi olakšava poslove prema državi.

Facebook komentari: