BIZIT plus

Pretraživač “vintage” fajlova

Nedavno je predstavljen novi sajt nazvan Discmaster, koji omogućava pretragu skoro 120 miliona fajlova preuzetih sa CD-ROM i flopi diskova. Među njima nalaze se fotografije, tekstualni dokumenti, muzika u MIDI formatu, stare igre, shareware programi, video snimci i druge stvari iz koje datiraju iz perioda od 80-tih godina prošlog veka do početka novog milenijuma.

discmaster

Fajlovi u Discmaster bazi preuzimani su sa Internet Archive sajta i drugih dostupnih izvora, a objedinjeni su za lakše pretraživanje. Projekat je delo anonimne grupe programera, ljubitelja IT istorije, koji su pod vođstvom Jasona Scotta, poznatog tehnološkog arhivara prikupili i sortirali više od 11.5 terabajta podataka.

Frontend sajta je takođe napravljen u vintage stilu, ali to ne treba da vas zavara. U pozadini Discmaster-a postoji moderna tehnologija koja je zaslužna i za veliki broj konverzija starih fajlova, kako bi bili pristupačniji za upotrebu. Na primer, moguće je pretražiti veliki broj muzičkih numera u MIDI ili čak i u Amiga formatima, i preslušati ih direktno u browser-u, bez bilo kakvih dodatnih alata za reprodukciju. Slična je situacija i sa starim fotografijama u maloj rezoluciji, kao i brojnim formatima fajlova koji odavno nisu u upotrebi.

Među ponuđenim sadržajima nalazi se oko 60 miliona fotografija, skoro 28 miliona tekstualnih fajlova, oko šest miliona izvršnih fajlova i više od tri miliona arhiva i audio fajlova, skoro milion fontova, pola miliona video fajlova… Pored fajlova sa Internet Archive projekta, obrađeno je oko 7.000 CD-ova, a u planu je da se obradi još dodatnih 8.000.

Koliko je ovaj projekat interesantan korisnicima Interneta, govori i činjenica da je za samo nedelju dana, sajt posećen više od 200.000 puta, a najviše su skidane stare, nekad popularne DOS igre. A posebnu draž daje i činjenica da se među sačuvanim i indeksiranim fajlovima nalaze i lični projekti pojedinaca (verovatno davno izgubljenih), koje su razvijali zbog svog zadovoljstva i nekad ih delili na BBS-ovima.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: