Procureli snimci iz igre o Wolverinu

Hakeri su tražili otkupninu od 2 miliona dolara od Insomniac Games-a, kompanije koja je u vlasništvu Sony-ja.

PCPress.rs Image

Sony mora da objavi igru do 1. septembra 2025. godine

Rhysida grupa je 12. decembra, saopštila je da je uzela 1,67 terabajta podataka odnosno preko 1,3 miliona fajlova od Insomniac Games-a, kompanije u vlasništvu Sony-ja. Grupa je za otkupninu zahtevala 2 miliona dolara. Rok od nedelju dana koji je grupa postavila je prošao. Prema izveštajima, hakeri su ispunili pretnju i objavili ukradene informacije.

Među ukradenim podacima se nalaze interni dokumenti, screenshot-ovi razgovora zaposlenih putem Slack-a i još dosta toga. Međutim, glavni fokus je na nadolazećoj igri o Wolverin-u. Objavljeni fajlovi sadrže detalje o dizajnu, likovima i stvarnim screenshot-ovima iz igre. Tu se takođe nalazi i potpisani ugovor o izdavanju između Sony-ja i Marvel-a koji definiše tri nadolazeće X-Men igre, prva je Wolverin, dok su druge dve još bez imena. Prema, ugovorima Sony navodno planira da uloži 120 miliona dolara po igri. Navodno, Sony mora da objavi igru Wolverin do 1. septembra 2025. godine. Ostale igre se očekuju do kraja 2029. godine i 2033. godine.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Novac je bio jedini motiv

Rhysida grupa tvrdi da joj je bilo potrebno samo 20 do 25 minuta da dobiju administratorske privilegije na domenu. Grupa je navela da je novac bio jedini motiv. “Znali smo da će razvojni timovi koji rade na igrama ovog tipa biti lak plen”. “Sony je pokrenuo istragu, ali bilo bi bolje da su reagovali ranije,” naveli su članovi grupe.

Prema izveštajima i obaveštenju o otkupnini svakome je bilo dozvoljeno da licitira za podatke, ne samo Insomniac Games-u. Prema tome je moguće da su neki od tih podataka i kupljeni. Grupa koja se bavi ransomware-om izjavila je da su svi podaci koji nisu prodati objavljeni. Rhysida je navela da podaci koji su kupljeni ne smeju dalje prodavati, ali ko zna da li će novi vlasnici poštovati to pravilo.

Rhysida je ciljala samo Insomniac Games unutar Sony-ja. Međutim, u maju se dogodio napad u kojem su kompromitovani lični podaci 6.800 trenutnih i bivših zaposlenih u kompaniji. Grupa koja se bavi ransomware-om, nazvana CLOP, preuzela je odgovornost za taj napad dok je javnost postala svesna toga tek u oktobru.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,