Prodaja računara u velikom padu

Globalna prodaja računara u poslednjem kvartalu prošle godine dostigla je najniži nivo u poslednjih nekoliko godina. I IDC i Gartner navode da postoji više razloga zašto niko ne želi da kupi PC računar – Najvažniji razlozi su inflacija i povećanje kamata na kredite, kao i očekivanje globalne recesije. Pored toga, veliki broj korisnika računara već je kupio nove računare u poslednje tri godine (od početka pandemije), pa još uvek nemaju potrebu za unapređenjima.

PCPress.rs Image

Prema Gartneru, ukupan broj prodatih računara tokom Q4 2022 bio je 65.3 jedinica. To je smanjenje od čak 28.5 procenata u odnosu na isti period 2021. godine i najveći je pad prodaje na godišnjem nivou od trenutka kada je Gartner počeo da prati ovo tržište (sredinom 90. godina prošlog veka). I kada se sagleda cela prošla godina, ukupan broj prodatih računara bio je 286.2 miliona jedinica, što je 16.2 odsto manje nego u 2021. godini.

IDC navodi da je zbog toga prosečna cena računara u Q4 2022 smanjena. To je dobra vest za potencijalne kupce, koji bi mogli da iskoriste ovaj trenutak da obave kupovinu po relativno povoljnim uslovima.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: