Prof. dr Dejan Šoškić: “Socijalna davanja ne smeju da se ukidaju” | BIZIT2020

„COVID-19 pandemija je šok kakav svetska ekonomija ne pamti. Uticala je na sve aspekte makroekonomije – na potražnju, prodaju, na interne i eksterne uslove poslovanja. Nema privredne grane koja nije doživela udarac”, istakao je prof. dr Dejan Šoškić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na nedavno održanoj BIZIT konferenciji. Sam naziv teme „COVID-19 i makroekonomija” privukao je pažnju svih prisutnih, kao i publike koja je pratila predavanje online preko live strima.

PCPress.rs Image
prof. dr Dejan Šoškić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

U svom izlaganju Šoškić je rekao da će kompleksne, razvijene ekonomije koje se međusobno prožimaju i baziraju na servisima pretrpeti veće udarce zbog pandemije. Među ostalim merama koje se preporučuju za izlazak iz krize, po njegovim rečima, ističu se: „Neophodno je zaštititi ranjive kategorije stanovništva i odgovorno, pažljivo rukovoditi socijalnim davanjima. Mora se investirati u zdravstvo i edukaciju, kao i istraživanje i razvoj, te u infrastrukturne projekte koji su veoma isplativi. Takođe je veoma preporučljivo uvećati fiskalne prihode putem progresivnog oporezivanja kojim bi se više zahvatilo od bogatih i s tržišta kapitala. Takođe je neophodno davati podsticaj multilateralnim, međunarodnim projektima koji imaju za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite i ekonomski rast”. Celo predavanje možete pogledati u video snimku ispod.

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: