Vertiv - Scale With Confidence

Proširena stvarnost: Američka vojska napravila AR naočare za pse

Stručnjaci koji rade pri vojsci Sjedinjenih Američkih Država kreirali su specijalne naočare za pse, a radi se o komadu opreme sa elementima proširene stvarnosti. U pitanju je pomagalo koje bi četvoronožnim ljubimcima moglo da omogući da bolje čuvaju svoje ljudske saputnike.

Projekta je deo Small Business Innovation Research programa, a radi se o naočarima koji će vlasnicima, najpre vojnicima, omogućavati da psima izdaju komande čak i kada se ne nalaze u njihovoj blizini. Eksperti ističu da proširena realnost drugačije funkcioniše za pse nego za ljude, te će služiti za davanje znakova i komandi, a ne za interakciju sa okruženjem. Prototip uključuje naočare, kameru i displej koji se postavlja ispred očiju psa, a u ispitivanju proizvoda učestvovao je rotvajler Mate, koji je pokazao sjajne rezultate, budući da je uspeo da sve što zna tumači i preko AR naočara. Naočare još uvek nisu bežične, ali bi to u budućnosti trebalo da postanu, a kako bi psi mogli neometano da se kreću.

Naočare za vojne pse nisu ništa novo, budući da ih i inače nose kao zaštitu od otrovnih gasova, te drugih rizičnih momenata tokom vežbi. Proširena stvarnost im do sada nije bila poznata, a prvi rezultati, te reakcije treniranog psa, obećavaju korisnu alatku za lakšu komunikaciju sa psima u kompleksnim uslovima.

Pročitajte i:  Facebook će omogućiti kreatorima AR efekte za Messenger i Portal

Izvor: BBC

Facebook komentari:
PC Press - Telefoni, leto 2020

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.