BIZIT plus

Put u svemir uz pomoć selfija i veštačke inteligencije

NASA-ine aplikacije su obično namenjene ozbiljnim istraživačima, pa se oslanjaju isključivo na naučne činjenice. Agencija je nedavno ipak odlučila da izađe u susret i običnim ljubiteljima kosmosa uz pomoć dve aplikacije koje idu izvan suvoparnih naučnih objašnjenja.

PCPress.rs Image

Naime, jedna od aplikacija je Exoplanet Excursions, VR aplikacija za Oculus i HTC Vive uređaje, koja pruža 3D iskustvo koje korisnicima omogućava da polete kroz TRAPPIST-1 sistem, i vide različite planete koje su iste veličine kao Zemlja, a zahvaljujući renderima koje su prethodno napravili umetnici. Pored toga tu su i NASA selfiji, koji u okviru aplikacija za Android i iOS korisnicima omogućavaju da postave svoje fotografije ispred poznatih tačaka u svemiru, poput Orion Nebule ili zvezde Zeta Ophiuchi.

PCPress.rs Image

Pomenute inovacije ukazuju na to da svemirska agencija želi da se približi običnom narodu, te bude u trendu, ali im stručnjaci ne predviđaju dugovečnost, te očekuju da se korisnici nakon nekoliko kosmičkih selfija vrate na Instagram filtere i Snapchat AR Lenses.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Meta donosi nove postavke na Instagram i Threads servisima