Putnici nisu spremni da lete bespilotnim letelicama

Bespilotni letovi mogli bi da postanu deo bliske budućnosti, ali potrošači još uvek nisu spremni za takav način putovanja.

PCPress.rs Image

Prema istraživanju koje je sprovela švajcarska banka UBS na uzorku od 8.000 ljudi, više od polovine ispitanika je izjavilo kako ne bi putovalo bespilotnom letelicom, čak i ako bi cena karte bila niža. Samo 17% je reklo kako bi putovalo bez posade, a kada je uzorak redukovan na ispitanike starosti od 18 do 24 godine taj procenat se popeo na 27%, odnosno 31% kad je ispitivačko telo okupilo ispitanike starosti od 25-34 godine.

Odnos prema bespilotnim letelicama je bio drugačiji i u odnosu na zemlju u kojoj se ispitivanje vršilo. Tako su Nemci i Francuzi imali najmanji procenat potvrdnih odgovora – samo 13%, dok su u Sjedinjenim američkim državama nešto poverljiviji – sa procentom od 27%.

Istraživanja pokazuju da bi bespilotne letelice pomogle avio-kompanijama da uštede i do 30 milijardi dolara godišnje, budući da bi smanjile utrošak goriva, te eliminisale troškove za obuku i plaćanje pilota.

Stručnjaci predviđaju da će ovakve tehnološke promene učiniti letove bezbednijim, te eliminisati posledice ljudske greške. Slične letelice su već testirane, pa su iz Lilium Aviation testirali svoj električni prototip, a Urban Aeronautics iz Tel Aviva planira da proizvede letelicu na hidrogenski pogon do 2022. godine. Iz kompanije Airbus su nedavno testirali letelicu Sagita, koja je letela bez posade čitavih sedam minuta.

Predviđa se da bi ovakve letilice prvo mogle da počnu da se koriste u privatnim kompanijama koje obezbeđuju male avione za kratke letove po narudžbini putnika, te različite firme koje se bave vazdušnim transportom robe.

Izvor: theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,