BIZIT plus

Qnap: Digitalni sef za ukućane

Kvalitetni NAS za SOHO primenu je sve traženija roba, a Qnap je u ovoj oblasti stekao visok renome. Pred nama se našao TS‑431, čija četiri slota za diskove predstavljaju definiciju više klase NAS‑ova. I to po povoljnoj ceni.

Qnap TS‑431
Qnap TS‑431

Belom bojom Qnap je odvojio modele posebno pristupačnih cena od svojih profesionalnih rešenja, a TS‑431 ima svetli kolorit, blago „uprljan“ sivom levom stranicom. Osnovna funkcija ovog NAS‑a je da na njega strpate sve podatke kojima često pristupate ili za koje je bitno da im se daljinski pristupi ukoliko se za njima ukaže potreba. Ukratko, sa povećanjem rezolucija monitora, kamera i pametnih telefona HDD‑ovi polako postaju sve tešnji, a ukoliko želite nešto da gledate na pametnom televizoru, nije baš zgodno da sve vreme držite uključen PC kako biste pristupili omiljenoj seriji s hard diska. Previše je scenarija koji uključuju NAS kao realnu potrebu svakog iole opremljenijeg digitalnog doma, pa je bolje pitanje koje treba da postavite sebi: „Šta odabrati?“.

Uz Qnap TS‑431 nema previše mesta za grešku. U kućište skromnih dimenzija stala su četiri slota za HDD‑ove, ali i solidan hardver za nadgledanje rada i kontrolu te masovne memorije. Izbor dvojezgarnog ARM Cortex‑A9 1,2 GHz procesora je logičan jer on ne zahteva aktivno hlađenje, a na raspolaganju mu je i 512 MB DRAM‑a, što je dovoljno za udoban rad.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

Fiokama se pristupa frontalno i one nemaju dodatni sistem zaštite zašrafljivanjem ili zaključavanjem, levo od njih su signalne diode i kontrolni tasteri, a na prednjoj strani našlo se mesta i za jedan USB 3.0 port, dok se eSATA i dva gigabitna LAN porta nalaze na zadnjoj strani. Za hlađenje je zadužen tihi ventilator prečnika 12 cm koji će vas upozoriti na svaki eventualni otkaz kako ne bi došlo do pregrevanja.

Maksimalni kapacitet diskova sistema je 4 TB po disku (dakle, 16 TB) koji zahtevaju EXT4 formatiranje, dok se dodatni diskovi koji se priključuju preko pomenutih interfejsa mogu formatirati FAT, NTFS, EXT3, EXT4 ili HFS+ fajl sistemom. Naravno, podržani su RAID modovi – RAID 5 deluje kao najbolje rešenje sa četiri diska, pošto objedinjuje veliki kapacitet i sigurnost podataka.

Vrhunski interfejs je nešto na šta nas je Qnap navikao, pa ćete NAS‑u pristupiti preko Web aplikacije koja zahteva kreiranje myQnap naloga. Kada sve podesite, na raspolaganju će vam biti i dodatne aplikacije koje proširuju funkcionalnost uređaja: Photo, Music i Download Station proširene su Video (VLC plug‑in), File, Backup, Surveillance i mnogim drugim programima. Podrazumeva se i nekoliko Android/iOS aplikacija (Qfile, Qmanager, Qmusic, Qget, Qremote…) preko kojih možete organizovati download, stream muzike, video materijala ili jednostavni pristup fajlovima, odnosno očitavanje parametara rada NAS‑a.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

LD0001711921_2Pojedine funkcionalnosti koje su uskraćene modelu TS‑431 spadaju u domen onoga što prosečnom kućnom/manjem kancelarijskom okruženju neće nedostajati, pa je ovaj uređaj idealna ulaznica u ozbiljni svet NAS rešenja. Ukoliko vam se TS‑431 svidi, ne zaboravite da iskoristite prolećno sniženje od 10% koje ovaj već pristupačan uređaj čini još pristupačnijim.

Qnap TS-431
Procesor Dvojezgarni ARM Cortex-A9 1,2 GHz
Memorija 512 MB DRAM
Diskovi 4 hot swap 2,5”/3,5” (max 16 TB)
Modovi rada Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + spare
Interfejsi 3×3.0 USB, 2×gigabit RJ-45, eSATA
Tasteri Power, USB One-Touch-Copy, Reset
Dimenzije 177×180×235 mm
Težina 3 kg bez diskova
Cena 36.999 RSD
Kontakt www.mikroprinc.com

Oliver Popović

(Objavljeno u časopisu PC#221)

Facebook komentari: