QnapTurbo NAS za Big Data

Popularnost NAS uređaja raste pristojnom brzinom u poslednje vreme, paralelno sa željom korisnika da imaju efikasno i jednostavno rešenje za skladištenja velike količine podataka u firmi.

Qnap-TurboMrežni server za skladištenje podataka NAS (Network‑Attached Storage) najčešće je barebone računar, spakovan u što kompaktnije kućište. Naravno, veličina kućišta najviše zavisi od broja raspoloživih fioka za hard‑diskove dok drugi vitalni hardver teži minijaturizaciji, kao i sva ostala savremena elektronika.

Podrazumevaju se što brži i veći hard‑diskovi, a pored toga, na performanse NAS uređaja veliki uticaj ima brzina LAN kontrolera i korisno je da mrežnih priključaka ima više. Procesor i memorija variraju u odnosu na potrebe. Tako kućni modeli uglavnom imaju Celeron dual core procesore i 1‑4 GB memorije, dok veći NAS uređaji imaju čak i Xeon procesore.

Qnap Turbo NAS TVS‑EC1080 pripada upravo u ovu ozbiljniju kategoriju jer ima čak 10 rack‑ova za hard‑diskove i Intel Xeon procesor. U pitanju je E3‑1245 varijanta Xeon quad core procesora na 3,4 GHz, koji na raspolaganju ima 8 GB DDR3 memorije (2×4 GB). Na ploči se nalaze četiri memorijska slota, pa je memoriju lako proširiti do 16 GB ukoliko korisnik ima takve potrebe.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

TVS‑EC1080 ima četiri gigabitna LAN priključka u osnovnoj konfiguraciji, a Qnap nudi i opciju proširenja mrežnih kapaciteta preko dodatne mrežne karte koja čak ima i 2×10 Gb brzinsku opciju. Naravno, za iskorišćenje ove opcije neophodna je adekvatna mrežna infrastruktura, a pre svega odgovarajući switch.

TVS‑EC1080 je smešten u jednostavno i elegantno cube kućište, s prednje strane nalazi se pomenutih deset rack‑ova za hard‑diskove, par statusnih dioda (Power, LAN, USB, eSATA), kao i mali displej za prikaz trenutnog statusa, uz dva tastera za navigaciju kroz opcije.

Sa zadnje strane, pored četiri RJ‑45 porta, ima ukupno osam USB priključaka, od kojih su šest USB 2.0 i dva USB 3.0. Tu su dva eSATA porta (pa se broj povezanih diskova na TVS‑EC1080 tako može još povećati), a tu je i standardni HDMI video‑priključak.

Uglavnom sva kontrola teče preko mreže, kroz Qnap Qfinder softver ili kroz cloud bazirani softver i Web browser. Moguće je podesiti i e-mail server koji, između ostalog, služi i za obaveštavanje korisnika o statusu ili eventualnim problemima uređaja. Tako možete dobiti mail koji vas obaveštava da je jedan od hard‑diskova otišao u večna magnetna lovišta, pa možete brzo da reagujete, nabavite i instalirate zamenu.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

Bezbedno čuvanje podataka je uvek primarna funkcija NAS uređaja, pa su tako podržani svi bitni RAID režimi (0, 1, 5, 6, 10, JBOD). Logično, za osnovnu funkcionalnost potrebna su vam najmanje dva hard‑diska, ali TVS‑EC1080 pokazuje svoj maksimum kada ih je više u upotrebi. Tada se može napraviti optimalna RAID0+1 konfiguracija i performanse čitanja i upisa podataka biće na veoma visokom nivou.

Ako želite maksimum performansi, potrebno je dodati dva M.2 SSD diska koji služe za keširanje, pored 512 MB flash memorije koje za ove potrebe već ima TVS‑EC1080. Naravno, ovo važi za realni scenario kad se koriste standardni hard‑diskovi, jer je moguće koristiti i SSD diskove kao osnovne. SSD opcija je najbrža ali i najskuplja, jer je cena SSD diskova većih kapaciteta još uvek prilično visoka.

Jedna od funkcija koja uvek može da iskoristi dodatne performanse jeste media server, jer Qnap TVS‑EC1080 nudi mogućnosti enkodinga i rekodinga video‑fajlova. Moguće je podesiti željeni format i rezoluciju, pa će Qnap TVS‑EC1080 odabrane video‑fajlove kompresovati i kopirati, bez ikakve dodatne intervencije korisnika ili „zamaranja“ drugih računara u mreži ovim poslom. Tada Xeon E3‑1245 procesor dolazi do izražaja i daje najveću razliku u performansama u odnosu na neke jeftinije NAS modele.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

S obzirom na mogućnosti i namenu, Qnap TVS‑EC1080 je prilično skup uređaj. To je i razumljivo, pošto je to  moćan NAS, pa potencijalni korisnik mora dobro proceniti da li njegove potrebe zahtevaju TVS‑EC1080 ili možda može da prođe i s nekim ekonomičnijim Qnap modelom.

Qnap NAS TVS-EC1080-E3-8G
Procesor quadcore  Intel Xeon E3-1245 3.4 GHz
Memorija 8 GB, max 32 GB
Diskovi 10 hot-swap  2,5”/3,5”, RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
LAN 4 gigabitna priključka, 10 GbE opcija
USB/eSATA 3 USB 3.0, 6 USB 2.0, 2 eSATA porta
Dimenzije 217.5×327×321.2 mm
Masa 12,52 kg bez diskova
Potrošnja 130 W sa deset 1 TB diskova / 68 W u idle režimu
Cena 293.999 dinara
Kontakt www.mikroprinc.com

Miloš Stamenković

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,