QR kodovi – novi sistem plaćanja u Srbiji od februara

Građani Srbije uskoro će moći da plate robu skenirajući pametnim telefonima QR kod sa proizvoda. Tako da će u svakoj prodavnici biti moguće plaćanje putem telefona i QR koda, čime se nastavlja širenje mreže usluga instant plaćanja. Ovo je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, saopštili su iz Narodne banke Srbije.

PCPress.rs Image

Širenjem novih usluga u oblasti e-plaćanja smanjuje se količina keša u opticaju, što je praksa u brojnim razvijenim zemljama sveta. Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska, koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo skoro bez gotovine.

“Svako unapređenje poslovanja i savremeniji način plaćanja su dobra vest. Problem je jedino pismenost stanovništva koja je kod nas niska, naša deca ni u školi ne uče ništa o tome, mnoga mesta nemaju dodira sa novim tehnologijama. NBS treba da se postara da to sistemski bude dobro uređeno. Građani koji se već snalaze sa novim tehnologijama ovaj način plaćanja će preuzeti odmah, jer je sve brže i kontrola troškova je lagana, oni koji se u tome ne snalaze normalno da će se u početku ustručavati”, rekao je Milan Kovačević, ekonomski analitičar.

Pročitajte i:  Počela prodaja HONOR Magic6 Pro telefona u Srbiji

U NBS kažu da je pri kraju ceo postupak instalacije ovakvog načina plaćanja. “Reč je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi”, ističe Dragana Stanić, viceguverner NBS.

PCPress.rs Image

Kada je reč o sigurnosti ovog tipa plaćanja, ustanovljena su pravila šta tačno treba da sadrži QR kod i ceo sistem oslanja se na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone. Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahteva skupe procedure čuvanja, transporta i skladištenja. Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

“U Kini već odavno sve možete da uradite preko telefona. Kada recimo iznajmite auto, sve to činite preko aplikacije, samo dođete na dogovorenu lokaciju i kola vas čekaju. Sa druge strane manje novca u opticaju kod nas, NBS-u pravi veliku uštedu. Ipak moramo urediti još neke stvari, ubrzati sva plaćanja i NBS bi trebalo racionalnije da koristi devize. Kod nas da prebacite novce sa jednog na drugi devizni račun u bankama je skupo, zbog čega građani dižu pare, stavljaju ih u torbu i nose u drugu banku. Bilo bi dobro i da se olakša i promet između suseda sa kojima imamo jako veliku trgovinsku razmenu i koji imaju druge valute”, nastavio je Kovačević.

Pročitajte i:  Dodatak za telefon za merenja zenica 

U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju. Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem QR koda, samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima pred šalterima. Broj plaćanja karticama na internetu u prošloj godini bio je devet miliona u Srbiji, što je za milion više u odnosu na 2018. godinu. Najviše plaćanja bilo je na domaćim sajtovima, odnosno u onlajn prodavnicama, oko 4,7 miliona.

PCPress.rs Image

Kada je reč o bezgotovinskom plaćanju, za samo godinu dana, od sredine 2018. do polovine prošle godine, uvećan je broj pos-terminala za 13%, odnosno za oko 10.000. Vlade mnogih zemalja u zapadnoj Evropi donose zakone kojima se gotovina skoro u potpunosti isključuje iz opticaja.

Kina kao jedna od najvećih i najbrže rastućih ekonomija stvorila je dugogodišnji plan za oslobađanje od papirnog novca i potpuno prebacivanje na elektronsko plaćanje. Ovaj trend nije zaobišao ni najugroženije slojeve društva, pa tako već pet godina prosjaci na ulicama Kine novac mogu da prikupljaju putem elektronskog plaćanja i čitanja QR kodova sa pametnog telefona. Svako ko poželi da udeli nešto novca prosjacima u Kini to sada može učiniti preko svog pametnog telefona, skenirajući QR kod koji se nalazi kod prosjaka i na taj način im pomoći.

Pročitajte i:  TECNO predstavlja najnoviji dodatak Spark seriji: Spark 20c – na duplo višem nivou!

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,