BIZIT plus

Rad i roboti: Walmart se odlučio za ljudske radnike

Robotika i startapi koji se bave automatizacijom su sve popularniji od početka pandemije, budući da se više kompanija interesuje za robotske radnike koji su otporni na viruse. Walmart izgleda nije među njima, budući da je okončao program automatizacije, što znači da će ljudski radnici ostati na svojim starim pozicijama.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je kompanija raskinula ugovor sa Bossa Nova Robotics, što je neobično, jer je u januaru najavljeno da će roboti za skeniranje robe stići na još 650 Walmart lokacija, nakon čega bi ih bilo ukupno hiljadu. Izvršni direktor kompanije Bossa Nova nije ni potvrdio, niti opovrgao objave o raskidu ugovora, ali je istakao da su zbog pandemije prinuđeni da otpuste određeni broj radnika i da se fokusiraju na svoje najvažnije proizvode. Ugovor sa kompanijom Walmart je bio važan korak za startap koji je sa radom počeo 2005. godine, a lanac prodavnica je prvih 50 robota naručio još 2017. godine. Pretpostavlja se da će raskidanje ugovora uticati na sudbinu startapa, ali i zaposlenih u Walmartu.

Pročitajte i:  Da li vam je potreban šesti prst?

PCPress.rs Image

Do promene je došlo sa rasplamsavanjem virusa korona, a zbog toga što se prodaja preorijentisala na online prostor, što je napravilo mesta da ljudski radnici pakuju robu za isporuke, jer nema kontakta sa kupcima. To ne znači da je Walmart robotski eksperiment gotov. Naime, najavljeno je da roboti kompanije Tennant stižu kao čistači u 599 prodavnica, a testiraju se i mašine koje bi ubrzale proveru inventara i popis robe. Tako je sudbina ljudskih radnika i dalje neizvesna, budući da bi roboti koji brže pakuju robu uskoro mogli da ih zamene i na tim pozicijama, te nastave njihov posao bez toplog obroka, odmora i potrebe za bolovanjem.

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari: